NieuwsSKSSkûtsjesilen

Spanning op het Sneekermeer om podiumplekken twee en drie

Na twee weken zeilen is er bijna een eind gekomen aan het SKS kampioenschap. De kampioen was woensdag al bekend: Doarp Grou kon toen al niet meer ingehaald worden. Het gaat dus vandaag vooral om de andere podiumplekken. Alle ogen zijn gericht op Leeuwarden (37.9), Lemmer (38.8), Earnewâld (43) en Heerenveen (43.9). Lemmer mag zich gelukkig prijzen dat D’Halve Maen het protest van gister niet heeft doorgezet. Of dat terecht is, daar is niet iedereen het over eens. Er zijn sowieso weinig protesten dit jaar.

In 2022 won Heerenveen op het Sneekermeer. Als ze dat weer presteren maken ze een goede kans op het podium. De baan is vandaag een beetje bijzonder, met drie korte kruisrakken. De skûtsjes zeilen vaak vlak langs het publiek op het starteiland en heel dichtbij al die bootjes die voor anker liggen.

Chaos bij de ton

De start verkoopt goed, al gaat Grou terug. Waarschijnlijk heeft die de ton geraakt. Wat opvalt is dat Doarp Grou anders zeilt sinds het kampioen is. Minder snel weg bij de start, meer kleine foutjes.

Joure en Heerenveen starten goed, Lemmer en Leeuwarden wat minder. Sytze Brouwer van Heerenveen komt als eerste om de ton. Joure zit daar vlak achter. Daarna is er een aardig gaatje. Dan volgen Sneek, Huizum en debutant Sieberen van Terwisga van Earnewâld, die dit kampioenschap heel goed zeilt. Na dit groepje ontstaat er de nodige chaos, omdat er skûtsjes over bakboord en over stuurboord bij de ton samenkomen.

Alweer een ‘gribus’

Bij de tweede ton ligt Joure licht voor Heerenveen. De andere skûtsjes komen in een lange rij vlakbij elkaar aan. Sneek komt als eerste uit de ‘gribus’. Dan Huizum met daarachter Earnewâld. De rest van de skûtsjes zit in een kluwen bij elkaar. Drachten, Grou en Akkrum varen boord aan boord. De gieken gaan over elkaars dek heen. De groep gaat langzaam om de ton en verliest vele meters én snelheid. Langweer moet op iedereen wachten en belandt achteraan.

Thomas Vaer

Spannende strijd om podiumplekken

Joure hindert Heerenveen bij de volgende ton, geeft vervolgens ruimte en Heerenveen pakt weer de eerste plek. Sneek  ligt drie, Huizum vier. Erachter komen Earnewâld, Woudsend, Akkrum, Lemmer en Leeuwarden. Het is dus heel spannend in de strijd om de podiumplekken; de verschillen zijn klein. Voor de volgende ton zorgt de Gerben van Manen voor een enorm gat met Rinus de Jong van Joure. Earnewâld en Huizum gaan Sneek voorbij. Earnewâld ligt nu heel knap derde en ziet de kans op het podium groter worden. Grou schuift op naar een zevende plek. Lemmer doet op dat moment virtueel niet mee in de strijd om het podium.

Na anderhalf uur zeilen kiest Willem Zwaga van Leeuwarden voor een afwijkende koers en doet een gooi naar de vijfde plek. Dat lukt en virtueel zeilt Leeuwarden dan op de tweede plaats in het klassement. Prachtig gedaan! De vraag is of ze het kunnen volhouden. Een kwartier later pakt een manoeuvre  van hetzelfde skûtsje niet goed uit en Earnewâld en Lemmer komen ertussen. Wat een spanning, zo vlak voor de finish. De verschillen in punten zijn namelijk miniem.

0.1 punt tekort

Stipt om vier uur komt de finish erin. De Gerben van Manen gaat als eerste onbedreigd met flinke voorsprong over de lijn. De dagwinst is binnen, maar Sytze Brouwer moet afwachten hoe hij in het algemeen klassement eindigt. Lemmer wordt knap vierde en eindigt daarmee achter Grou op de tweede plek. Leeuwarden zeilt als zevende over de finish en verliest het laatste podiumplekje op 0.1 punt aan Heerenveen. Willem Zwaga is daar behoorlijk ziek van, maar ook dat is sport. Grou wordt achtste en ondanks die uitslag zijn Douwe Visser en zijn bemanning de terechte SKS kampioen 2023!

Thomas Vaer

En daarmee eindigen twee mooie zeilweken. Morgen begint de IFKS en natuurlijk volgen we ook dat kampioenschap.

De uitslag van Sneek:

De uitslag van het SKS kampioenschap 2023:

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close