AlgemeenIFKSSKS

Lemmer Ahoy in beeld!

Hoe zijn de skûtsjes en hun bemanningen de winter uitgekomen? Waar staan ze nu er weer een paar keer getraind is en aan welke puntjes op de ‘i’ moet de komende tijd worden gewerkt? Lemmer Ahoy is elk jaar weer het ultieme moment om het antwoord op die vragen bij elkaar te sprokkelen. Een zeilevenement waar IFKS en SKS skûtsjes gezamenlijk strijden om de hoogste plaatsen in het klassement. Dit jaar verschenen maar liefst 57 skûtsjes, verdeeld over drie klassen, aan de start.

Klasse 1
In de klasse die bestaat uit een combinatie van de SKS skûtsjes en de IFKS-ers die dit jaar in de grote A uitkomen, werd Grutte Pier met schipper Henk Regts (IFKS) de grote winnaar. In zijn kielzog volgde skûtsje Sterke Jerke met Pieter-Jilles Tjoelker (IFKS) aan het helmhout en op de derde plaats eindigde It doarp Eastermar met schipper Geale Tadema (IFSK). Het eerste SKS skûtsje in het klassement viel net buiten de top 3; Willem Zwaga van het Ljouwerter skûtsje werd vierde. SKS kampioen Douwe Visser kwam op een zevende plek terecht en IFKS kampioen Sikke Heerschop werd met de Ingelskman hekkensluiter van de top 10.

Grutte Pier (GP) van Henk Regts wint Klasse 1 (SKS en A-klasse IFKS) Lemmer Ahoy 2024

Klasse 2 (B en C-klasse IFKS)
Herre Hooghiemster debuteerde vorig jaar in C-klasse van de IFKS met het gehuurde skûtsje Kammeraat (voorheen Ale) en wist gelijk te promoveren naar de B-klasse. Vanaf dit jaar zeilt het team op een eigen skûtsje: de Emanuel. Deze oude bekende werd ruim 40 jaar geleden twee keer kampioen in de SKS met Jeen Zwaga. Recenter, in 2017, was het Merijn Olsthoorn die de Emanuel in de IFKS nog naar de toppositie schipperde. Een kampioensskûtsje dat in de Lemster baai liet zien wat ie waard is, want in Klasse 2 eindigde Hooghiemster op de eerste plaats. Het Swarte Wief met Jaap Hofstee werd tweede en Luuc Elzinga bracht de Ut en Thús naar de derde plaats in het klassement.

De Grytsje Obes werd in Klasse 2 zevende
Ulbe Zwaga eindigde vierde in Klasse 2

Klasse 3 (skûtsjes uit de kleine A IFKS)
In de klasse voor IFKS-skûtsjes uit de kleine A zeilde de Nije Dei met Harm van der Weiden naar het hoogste treetje van het podium. De Lytse Earnewâldster met Geale Postma werd tweede en Hille Wichers werd met De Tiid Sil ’t Leare derde.