Algemeen

Liefde in de vloot

‘Dit moat nei it silen net oerwêze!’

Een beetje schipperen, soms voorzichtig laveren en precies op het juiste moment toeslaan: het spel van de liefde vertoont veel overeenkomsten met de skûtsjestrijd. Misschien dat juist daarom de vonk regelmatig overslaat op het water. 

Zon, zeilen en een koud biertje in de broeierige feesttent. Het zijn misschien wel de beste ingrediënten om tot prille liefde te komen. Soms maar voor een nacht, maar vaak ook voor een heel leven.

Onderstaande verhalen komen uit de afgelopen edities van de Skûtsjekrant. We zijn altijd op zoek naar mooie verhalen voor deze rubriek. Kennen jullie elkaar uit een IFKS of SKS feesttent? Zeilt een van jullie in de SKS of IFKS of zijn jullie uiteindelijk samen op een skûtsje gestapt. Laat het ons weten! Aanmelden kan via info@skutsje.nl. 

Tijdens de SKS van 1981 hadden Bouwe Westerdijk (56) en Tjitske, toen nog, Visser (55) het één avond heel gezellig samen. Maar ja, daarna was de SKS voorbij en verloren ze elkaar uit het oog. Gelukkig weet je één ding zo goed als zeker: er komt altijd weer een volgende SKS.   

Tjitske: “Het skûtsje van Earnewâld, waar Bouwe op zeilde, was voor ons jonge meiden een heel interessant skûtsje. De nieuwe schipper, Jeen Zwaga, nam namelijk een hele nieuwe bemanning mee. Allemaal jonge jongens uit het dorp. Dus dêr ha ik doe wol efkes goed nei sjoen.” “Ik was de jongste, in mantsje fan 17”, vertelt Bouwe. “Ze noemden ons de broekjes van de vloot en hadden een beetje de gek met ons. Maar een jaar later werden die broekjes wel mooi kampioen.” 

“Na een week SKS wisten we ‘dit wolle we trochsette’. Gjin twifel mooglik.

Met volle overtuiging
De SKS van 1982 levert Bouwe het kampioenschap én dikke verkering op, want de eerder nog zo kortstondige romance met Tjitske krijgt dat jaar toch een vervolg. Tjitske: “Op Stavoren in café ‘It Slúske’ hadden we beide zoiets van ‘dit moat nei it silen net oerwêze’. Toen was het aan en it hat nea wer út west.” “Na een week SKS wisten we ‘dit wolle we trochsette’. Met volle overtuiging. Zeker van de zaak. Gjin twifel mooglik”, bevestigt Bouwe.

Een opvolger
Ook hun gezamenlijke leven blijft voor een groot deel in het teken van het skûtsjesilen staan. Bouwe zeilt in totaal 16 jaar en is ook nog vier jaar voorzitter van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Het stel trouwt in 1986 en krijgt drie zonen. Twee van hen zijn minder actief met het zeilen, maar zoon Klaas is al van jongs af aan gek op skûtsjes. Bouwe: “Klaas ging als baby al mee op het volgschip. Hij is er echt mee opgegroeid. Eén zomer haalden we het in ons hoofd om tijdens de SKS op vakantie te gaan. We wilden met onze zeeschouw naar de Duitse Waddeneilanden, maar hoe verder we weg waren hoe treuriger Klaas werd. Op Ameland ging hij met zijn transistor radio bovenop een duin staan. Daar kon hij Omrop Fryslân nog net ontvangen.” 

Mooiste herinneringen
Tjitske: “De eerste jaren zetten we onze tentjes op in het ruim van het volgschip. Naast ons lagen natuurlijk anderen ook in een tent, dus je hoorde alles.” Bouwe lachend: “Als je privacy wilde, moest je zorgen dat je als eerste en vroeg op de avond op het volgschip was.” 

Tjitske: “Het skûtsjesilen is een verbindende factor. Het geeft een bijzondere band. Ik weet niet of dat ook invloed op liefdesrelaties heeft, maar de meeste houden aardig stand. Dat is wel heel bijzonder.”

De IFKS en SKS lijken verschillende werelden. Op de momenten dat die werelden samenkomen, kunnen mooie dingen ontstaan. Voor Sylke en Jimte was Lemmer Ahoy 2022 zo’n moment.

Jimte Koopmans is sinds 2020 schipper van de Deviatie. Ze zeilen in de B-klasse van de IFKS. Sylke Bik stapte in 2019 aan boord bij Harmen Brouwer op het IFKS-skûtsje ‘Drie Gebroeders’. In 2022 ging ze met Brouwer mee naar de SKS en werd ze bemanningslid op het skûtsje van Langweer. 

Samen een biertje gedaan
“Een vriend bij mij op de Zeevaartschool vertelde dat hij ook iemand kent die op een skûtsje zeilt. Die moet je even de groeten doen”, trapt Sylke af. “Zo zijn Jimte en ik elkaar tegengekomen. We hebben samen een biertje gedaan en contact gehouden.” Jimte vervolgt: “We zijn daarna wel eens samen wezen zeilen op ons skûtsje. En afgelopen winter kwamen we elkaar weer tegen in het WK-café in Heeg. Dat was heel gezellig met z’n allen, we hebben een mooie avond gehad. Ik merkte dat ik haar steeds leuker begon te vinden.”

“Allemaal leuk en aardig, maar er moest maar eens duidelijkheid komen”

Toen pas viel het kwartje
Ze hielden app-contact en zagen elkaar steeds vaker. Toen kwam het moment dat Jimte besloot in actie te komen. “Allemaal leuk en aardig, maar er moest maar eens duidelijkheid komen. Tijdens een feestje in de kerstperiode heb ik tegen Sylke gezegd: Wat wil jij? Ik vind jou leuk.” “Toen pas viel het kwartje dat ik hem ook heel leuk vond”, herinnert Sylke zich. Daarna ging het snel. Ik woon nu van vrijdag tot en met maandag bij Jimte en de rest van de tijd bij mijn ouders.”

Schipper Jimte en zijn vriendin Sylke in opperste concentratie aan boord van de Deviatie. Foto: Tom Coehoorn / ThomasVaer Fotografie

Elkaar opjutten
Tijdens Skûtsjesilen Langwar, in het voorjaar van 2023, zeilden Jimte en Sylke tegen elkaar. “We hebben elkaar toen flink opgejut”, grijnst Jimte. “Ja, wij kwamen minder goed uit de start en zij veel beter”, voegt Sylke toe. “Maar toen brak het helmhout van de Deviatie en kwamen wij toch voor hen te liggen.” “In onderlinge discussies hebben we het daar nog steeds over”, vervolgt Jimte. “Wij lagen eerst wél voor jullie, roep ik dan. Maar door onze pech raakten we achteraan en werden jullie uiteindelijk tweede.”

Samen veel leuke dingen doen
Inmiddels zeilen ze samen op de Deviatie. Tijdens de IFKS van 2022 wisten Jimte en zijn bemanning te promoveren van de C naar de B-klasse. Vorig jaar werden ze zesde.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close