NieuwsSKSSkûtsjesilen

Leeuwarden en Huizum worden één en twee in Lemmer

Een dikke windkracht vier en een op-en-del baan beloven een spannende wedstrijd in Lemmer. De  bovenste ton ligt vlak voor het publiek. Vorig jaar was het skûtsje van Lemmer de winnaar op eigen water. Die uitslag zou Albert Visser vandaag goed uitkomen, want de spanning zit nog in de posities twee en drie van het klassement. Lemmer, Heerenveen, Earnewâld en misschien Leeuwarden zijn nog in de race voor die plekken en de verschillen zijn klein.

De lange startlijn zorgt voor een wedstrijd zonder valse start. Kampioen Grou en Woudsend starten beroerd, Joure, D’Halve Maen en Langweer zijn heel goed weg. Joure rondt als eerste de bovenste ton. Lemmer gaat te laat door de wind en heeft een aanvaring  met D’Halve Maen. De protestvlag komt in het wand bij het skûtsje van Drachten, maar wordt er later weer uitgehaald.

De skûtsjes gaan voor de wind naar de gate. Joure kiest de stuurboord kant, Lemmer en Leeuwarden gaan bakboord. De meeste schippers kiezen voor die kant en dat lijkt goed uit te pakken. Grou is negende, de Sneker Pan hekkensluiter.

Af en toe flink scheef

Bij de volgende oranje ton met gele pet ligt Lemmer op plek één, met Leeuwarden erachter. Earnewâld redt de ronding niet, raakt de ton en moet opnieuw ronden. Joure had zo’n mooie start, maar ligt nog maar zevende. De fout van Earnewâld is een dure. De Twee Gebroeders sluit nu de rij. Het is een hele mooie zeilerij. De schepen gaan af en toe flink scheef en dat is een prachtig gezicht! In ieder kruisrak zijn de omstandigheden anders, waardoor er veel positiewisselingen zijn, mede door de keuzes bij de gate.

Alweer twee skûtsjes tegen elkaar

Lemmer slaat intussen een flink gat. Leeuwarden ligt tweede en doet zo nog mee in de strijd om de tweede en derde plek. Woudsend zeilt een mooi kruisrak en klimt van de zesde naar de derde plaats. Huizum komt daarachter, dan Langweer. Grou is bezig met een opmars en ligt al zesde. Sneek doet een knappe slag van positie acht naar vijf. Joure en Akkrum klappen bij de ton op elkaar en Joure raakt de ton. Akkrum heeft wat schade en Joure moet de ton opnieuw ronden. Het is de tweede keer vanmiddag dat er zo’n situatie ontstaat.

Leeuwarden pakt de kop

Na dik een uur zeilen haalt Willem Zwaga van Leeuwarden Lemmer nipt in. Beide skûtsjes nemen een andere kant in de gate en dat levert Leeuwarden de beste slag op. De Rienk Ulbusz loopt daarna steeds meer uit op Lemmer. Huizum ligt derde en Sneek en Grou pakken beide weer een plekje. De voorsprong van Leeuwarden wordt tegen het einde nog groter en Huizum en Sneek halen Lemmer in. Het blijft tot het einde spannend. De wedstrijd duurt ook mooi lang, pas na ruim twee uur zeilen gaat de finish erin.

As de brandweer

Leeuwarden houdt stand en heeft de eerste dagoverwinning te pakken. En dat niet alleen, ook de tweede plek in het algemeen klassement is voor Willem Zwaga. De emotie is zichtbaar bij de schipper, hij grijnst van oor tot oor. “We sile as de brandweer, ik bin hjir heel bliid mei”. Johannes Meeter zeilt Huizum knap naar de tweede plek, Sneek heeft een fenomenale inhaalslag gedaan en is de nummer drie. Grou wordt vierde. Lemmer heeft het toch een beetje laten zitten en eindigt als vijfde. D’Halve Maen finisht niet en krijgt 14 punten.

De uitslag van de tweede dag Lemmer is:

Het algemeen klassement na vandaag:

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close