NieuwsSKSSkûtsjesilen

Zevende kampioenstitel voor Douwe Visser

Het mooie weer wist het nodige publiek naar Lemmer te trekken. Op de dijk een lange sliert van klapstoeltjes, parasols en koelboxen. Op het strand de nodige zonaanbidders en zwemmers. Vanaf de pier was de Leeuwarder wedstrijd in de Lemster baai prachtig te volgen. Vlak bij de kleine pier bij het strand lag de bovenste boei, de boei met de gele pet. Een ton die rond 13.45 nog versleept werd door de wedstrijdcommissie.

Tollende wind

Dat had alles te maken met de tollende wind. Volgens de voorspelling zou die schiften tussen oost en noordoost en vanaf een uur of drie aanhalen. Grote vraag was dan ook of er vandaag een op-en-delbaan met gate (de voorkeur van de schippers) of een zandloper zou komen te liggen. Het werd het laatste, dus moest de start er goed in komen. Vlak voor twee uur werd de startlijn erin gelegd. Precies om twee uur viel het 10 minutenschot en begon het spel van het vinden van de ultieme startplek.

Woudsend te vroeg

Woudsend ging te vroeg over de start en moest opnieuw starten. Bij de boei met de gele pet was het een gekrioel en geschreeuw vanjewelste. Er was zelfs een klap te horen, maar dit resulteerde niet in een rode vlag. Het skûtsje van Earnewâld wist als eerste de boei te ronden. Grou moest ruimte geven, maar nam daarna de koppositie over. Met Heerenveen en Lemmer in de achterhoede was Grou op dat moment al virtueel kampioen. Het Grouster skûtsje liep direct verder uit, gevolgd door Stavoren en Earnewâld.  Gedurende de wedstrijd liep het verschil met de nummers twee en drie gestaag op van vier, vijf en meer minuten. Op een gegeven moment kon Grou na het ronden van de boei zelfs Heerenveen, die toen 14e lag, in het zeil kijken.

Zevende kampioenschap

Rond vier uur kwam de finishboei erin te liggen. Het Grouster skûtsje moest nog een extra klapje maken, maar kwam daarna juichtend over de finish. Schipper Douwe Visser kan zijn zevende kampioenschap vieren. Het kampioenschap 2023 won hij met overmacht. “Hierna gaan we naar het casino en zet ik alles op rood”, grapt de schipper verwijzend naar de kleur van de Grouster shirts. Hij zegt het kampioenschap te danken aan een stabiele ploeg en een prachtig tuig.

Thomas Vaer

Staverse skûtsje maakt belofte waar

In een interview van de gedrukte Skûtsjekrant met vader en dochter Auke en Anneke de Groot, meldde de laatste dat ze absoluut van plan was een dagprijs te halen. Die belofte maakte het Staverse skûtsje vandaag helemaal waar. Auke de Groot hield het hoofd koel, liep uit op Earnewâld en Langweer en wist zijn tweede positie te consolideren.

Achter hem wisselden Langweer en Earnewâld regelmatig stuivertje, Earnewâld trok uiteindelijk aan het langste eind en werd derde. Lemmer, de kampioen van vorig jaar, was lange tijd in de achterhoede van het veld te vinden. Schipper Albert Visser wist echter plekjes vooruit te schuiven en eindigde als negende.  Heerenveen moest genoegen nemen met een twaalfde plek

De uitslag in Lemmer:

Het algemeen klassement:

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close