NieuwsSKSSkûtsjesilen

De ‘Max Verstappen’ van het skûtsjesilen Grou is niet te stoppen

Omdat de wedstrijd op de Veenhoop vorige week afgelast werd, was er vandaag een inhaalwedstrijd bij Woudsend. ’s Ochtends om elf uur, omdat de skûtsjes op tijd naar de Vlootschouw in Lemmer moeten. De weersomstandigheden zijn goed en er ligt een op-en-del baan. Ingrediënten voor een mooie wedstrijd.

Grou is in het klassement fier koploper en zeilt met de oranje wimpel. Het verschil tussen nummer twee Lemmer en nummer drie Heerenveen is maar 0,1 punt. Ook in de middenmoot is het nog spannend.

Protest tegen de wedstrijdcommissie

Geen algehele valse start dit keer, wel een individuele voor de Sneker Pan. Grou is weer goed weg, maar het is Drachten die als eerste de bovenste ton rondt. Huizum ligt derde. Sneek ligt ondanks de valse start toch voorin. Als Lemmer als een na laatste om de boei komt, blijkt dat het skûtsje de protestvlag in het wand heeft. Het gaat om een protest tegen de wedstrijdcommissie. Het is goed te zien hoe de jarige schipper Albert Visser woest over het dek loopt. Doordat het bordje met nummer 11 omhooggehouden werd, ging ook Lemmer na de start terug. Maar dat was een foutje van de commissie, die dat ook erkent. Om half twaalf gaat de gele vlag erin en wordt de wedstrijd afgeschoten. Er komt een herstart. Albert Visser is blij. ““Ik bin hjoed wol jierdei, mar ik jou gjin kadootsjes”. Voor Drachten is dit een hele bittere pil; zij lagen op kop. Heerenveen zal er minder rouwig om zijn, dat skûtsje lag ergens achterin.

Herstart

Grou is ook deze tweede keer goed weg, evenals Akkrum, Langweer en D’Halve Maen. Lemmer moet achter een paar skûtsjes langs. Drachten heeft niet een al te beste start. Akkrum komt als eerste om de oranje boei met de gele pet, D’Halve Maen is tweede, Earnewâld derde en Grou vierde. Lemmer heeft last van Grou en verliest snelheid, maar ligt toch zesde. Drachten is een na laatste en ook Heerenveen ligt redelijk ver achterin.

Voor de wind naar de gate

De skûtsjes gaan voor de wind naar de gate, waar ze kunnen kiezen tussen stuurboord en bakboord. Er zijn aardig wat verschuivingen in het voordewindse rak. Earnewâld is nu als eerste bij de stuurboord ton, D’Halve Maen tweede over bakboord. Grou kiest dezelfde kant als Earnewâld en ligt derde, Akkrum is vierde. Heerenveen wint aardig wat plekken terug en ligt nu op de elfde plaats. Huizum, Joure en Sneek sluiten de rij.

Heerenveen pakt Lemmer

Bij de volgende bovenste ton heeft Grou de koppositie overgenomen, met Earnewâld in het kielzog. Ze hebben samen een flinke voorsprong. Daarachter komen Akkrum en D’Halve Maen. Het Lemster skûtsje is naar de achtste plek gezakt. Heerenveen schuift weer twee plekjes naar voren. De nummers twee en drie in het klassement leveren een mooie strijd. Huizum is nu de hekkensluiter.  Enorm sneu, want voor de herstart lagen ze op een hele mooie positie voorin. Uiteindelijk wordt Huizum toch nog negende. Bij de gate kiezen Grou en Earnewâld weer stuurboord, net als bijna alles skûtsjes. Leeuwarden waagt een gokje en kiest bakboord. Willem Zwaga maakt daarmee een mooie slag en pakt Earnewâld. Heerenveen pakt Lemmer bij de boei.

Gerben van Manen nu tweede in klassement

De voorsprong van Grou wordt steeds groter, tot wel tweehonderd meter. Langweer en Earnewâld zitten elkaar bij de boei flink dwars. Er komt geen protest uit voort, maar Langweer rondt de ton nog een keer en erkent daarmee een fout. Die klap komen ze niet meer te boven. Heerenveen zeilt een mooie wedstrijd en schuift steeds meer op, Akkrum zakt de nodige plekken en finisht als tiende. Rond één uur gaat de finishkotter op weg om de finish erin te leggen. Heerenveen wordt vierde en Albert Visser van Lemmer teleurstellend achtste. Hij zal niet blij zijn met dit verjaardagscadeau. De Gerben van Manen neemt door deze uitslag de tweede plek in het klassement over.

De uitslag van Woudsend:

 1. Grou – Douwe Azn. Visser
 2. Leeuwarden – Willem Uzn. Zwaga
 3. D’Halve maen – Lodewijk Jzn. Meeter
 4. Earnewâld – Sieberen van Terwisga
 5. Heerenveen – Sytze Brouwer
 6. Joure – Rhinus de Jong
 7. Woudsend – Klaas van der Meulen
 8. Lemmer – Albert Jzn. Visser
 9. Huizum – Johannes Hzn. Meeter
 10. Akkrum – Pieter Ezn. Meeter
 11. Drachten – Jeroen Pietersma
 12. Sneek – Jappie Dzn. Visser
 13. Stavoren – Auke de Groot
 14. Langweer – Harmen Brouwer

De stand in het klassement na zes wedstrijden:

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close