NieuwsSKSSkûtsjesilen

Grou oppermachtig in Woudsend, strijd speelt zich af in de middenmoot

Het SKS kampioenschap is precies op de helft. Er zijn vijf wedstrijden geweest en er komen er nog vijf. Vanmiddag wordt er gezeild in Woudsend. Langweer werd vorig jaar de winnaar op de Hegemer Mar. Wie is dit jaar de beste? Kan Grou de voorsprong in het klassement vasthouden of zelfs vergroten? Of weet Lemmer het gat kleiner te maken?

Het is een zomerse dag met wat wolkjes. Een graad of 25 en een ruime windkracht 2. Misschien wordt dat in de loop van middag nog 3 of zelfs 4. Aan de schippers en hun adviseurs dus de taak om geconcentreerd te kijken waar de wind zit.  Er is gekozen voor een smalle lange zandloper, met twee goede kruisrakken.

Weer een algehele valse start

Het wordt zo langzamerhand traditie: de wedstrijd begint weer met een algehele valse start. Daarna hangt de Jappener erin. De tweede keer is er een individuele valse start voor het skûtsje van Stavoren. Die moet dus buitenom opnieuw starten.

Bij de eerste bovenste ton ligt Huizum voor; Johannes Meeter draait het skûtsje heel krap om de ton, maar het lukt. Grou zit daar meteen achter. Akkrum is derde, Heerenveen vierde en Earnewâld vijfde. Lemmer zeilt op een zevende plek. De beide Drachtster skûtsjes sluiten de rij. Grou lijkt in het begin goede van de wedstrijd al goede zaken te doen. De skûtsjes gaan in optocht voor de wind naar de bovenste ton. Boord aan boord met Huizum komt Grou bij de ton aan. Grou pakt de koppositie, Huizum is tweede. Verder hebben de meeste schepen dezelfde positie. Alleen Earnewâld moet wat skûtsjes voor laten gaan en zakt daardoor flink.

Woudsend op eigen water achterin

In de tweede ronde lijkt de wind wat toe te nemen. Grou rond de tweede bovenste met een vrij grote voorsprong. Heerenveen met Sytze Brouwer aan het helmhout en heit Pieter, die ernstig ziek is, als coach naast hem, ligt nu tweede. Huizum komt daarachter en Joure is opgeklommen van de zesde naar de vierde plek. Stavoren, die als enige een valse start had, ligt tiende. Woudsend is op eigen water hekkensluiter. Dat zal vast niet naar tevredenheid zijn van Klaas van der Meulen en zijn bemanning zijn. Al lukt het Woudsend om aan het eind van de wedstrijd toch nog een paar plekjes naar voren te schuiven.

De voorsprong van Doarp Grou op de Gerben van Manen wordt steeds groter: 200 meter, 425 meter, 600 meter. Op Woudsend is het zelfs 1,5 kilometer. Overigens ligt Heerenveen vrij riant tweede. De strijd vindt plaats achter de kopgroep. Rinus de Jong van Joure haalt Huizum in, Lemmer en Leeuwarden wisselen een paar keer van positie. Akkrum klimt van een zevende naar een vijfde plek.

Thomas Vaer

“Geweldich moai”

Om tien over vier gaat de finishlijn erin. Grou zeilt oppermachtig helemaal alleen naar de finish. Schipper Douwe Visser zit er ontspannen bij en zwaait nog even naar het publiek. De voorspong op het laatste skûtsje is enorm. Het is de derde dagoverwinning voor Grou. “Geweldich moai syld, prachtich!”zegt Douwe Visser na afloop. “Heerenveen rûn ek as de brandweer.” Het was een mooie lange wedstrijd, waar de strijd vooral in de middenmoot plaatsvond. De wedstrijdcommissie van Woudsend mag morgen weer in actie komen. Dan wordt ’s ochtends de inhaalwedstrijd van de Veenhoop gezeild.

De uitslag van Woudsend:

 1. Grou – Douwe Azn. Visser
 2. Heerenveen – Sytze Brouwer
 3. Joure – Rhinus de Jong
 4. Huizum – Johannes Hzn. Meeter
 5. Akkrum – Pieter Ezn. Meeter
 6. Lemmer – Albert Jzn. Visser
 7. Leeuwarden – Willem Uzn. Zwaga
 8. Earnewâld – Sieberen van Terwisga
 9. Langweer – Harmen Brouwer
 10. Sneek – Jappie Dzn. Visser
 11. Woudsend – Klaas van der Meulen
 12. D’Halve maen – Lodewijk Jzn. Meeter
 13. Drachten – Jeroen Pietersma
 14. Stavoren – Auke de Groot

De stand in het klassement na zes wedstrijden:

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close