AlgemeenIFKS

Team Verwisseling op zeil- en spierkracht langs de Elf Steden

Geen wind betekent jagen of bomen

Hij wist samen met (een deel van) zijn bemanning al acht keer de beruchte Strontrace te winnen, maar schipper Bas Krom en team Verwisseling hebben het vizier nu op een andere uitdaging: de Elfstedentocht. De route van 220 kilometer wordt, net als de Strontrace, non-stop en puur op zeil- en spierkracht gevaren. Geen wind betekent dus jagen of bomen. Alles voor een nieuw grootzeil.

Met behulp van een grote crowdfundingsactie heeft het team inmiddels meer dan de helft van dat nieuwe grootzeil bij elkaar gespaard. Voor de andere helft hebben ze zichzelf nog een dikke week én een Elfstedentocht de tijd gegeven. Een reis vol obstakels, want niet alleen de wind speelt een grote rol ook de meer dan honderd bruggen in de route maken het alles behalve gemakkelijk. Bij veel bruggen moet de mast worden gestreken en komt het op man/vrouwkracht aan om het skûtsje varende te houden.

Route Elfstedentocht Skûtsje Verwisseling

De route

Een monstertocht die donderdagochtend rond de klok van half 10 start vanuit thuishaven Indyk aan het Heegermeer. De eerste stempelpost staat bij Stavoren, daarna gaat de reis over het IJsselmeer naar Hindeloopen en Workum. Via de binnenwateren komt dan Bolsward aan de beurt, gevolgd door Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, Sneek, IJlst en Sloten om vervolgens naar alle verwachting zondag weer in Indyk te finishen. Karin Veld, bemanningslid van de Verwisseling: ‘We hebben er vooral heel veel zin in. Het enthousiasme van het team is heel groot en iedereen doet wel wat. Zo hebben we een zeilploeg en een walploeg. De walploeg rijdt vooruit en zorgt bijvoorbeeld dat de stempelpost gereed is.’ Die stempelposten worden in elke stad door een andere bekende van het team bemand. Zo zal skûtsje-verslaggever Gjalt de Jong in Dokkum de stempel zetten en Wiebe Wieling, voorzitter van de Friesche Elf Steden, wacht het team in Leeuwarden op.

Training

Van de catering tot het stempelkussen, er is aan alles gedacht. Of toch niet? Karin: ‘Trainen? Nee, dat hebben we eigenlijk helemaal niet gedaan. Maar gelukkig hebben we wel een paar echte sportievelingen in het team.’ Aan hen gelijk al de uitdaging om het skûtsje op tijd door de brug bij Bolsward te krijgen. Karin: ‘Die draait tot acht uur ‘s avonds. Als we dat redden kunnen we een heel stuk door, anders moeten we wachten tot de volgende ochtend.’

Door al die externe factoren is het niet exact te zeggen wanneer de Verwisseling finisht, maar gokken mag natuurlijk altijd. Dat kost je dan wel vijf euro en wacht je te lang dan komen er nog minimaal twee bij. Alles voor dat nieuwe zeil hé!

voorjebuurt.nl

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Check dit ook
Close
Back to top button
Close
Close