NieuwsSKSSkûtsjesilen

Regerend kampioen Lemmer verslaat Joure op het Sneekermeer

Na twee dagen, waarin de wind een flinke spelbreker was, kan er eindelijk weer gezeild worden. Vandaag vindt de strijd tussen de veertien skûtsjes plaats in Terherne.

Er lagen vijf verschillende routes klaar, maar uiteindelijk heeft de wedstrijdcommissie gekozen voor baan A, het zandglas. Geen gatebaan dus zoals vorig jaar. Volgens kenners is dat jammer, omdat een gate tactisch gezien spannender is. Maar het is mooi weer en het publiek vermaakt zich evengoed prima op de pier van Terherne.

Opnieuw valse starten

Ook nu begint de wedstrijd weer met twee keer een algehele valse start, net als zaterdag in Grou. Het is uiteindelijk Joure met schipper Rinus de Jong die als nummer één de eerste ton rondt. Regerend kampioen Lemmer is tweede, Drachten derde en Sneek vierde. Koploper in het klassement Grou ligt op een vijfde plek.

Bij de volgende ton hebben al die skûtsjes hun plek behouden. Earnewâld en D’Halve Maen, die in Grou nog respectievelijk tweede en vierde waren, zijn de hekkensluiters. Later in de wedstrijd maakt Earnewâld nog een hoop goed en eindigt uiteindelijk op de negende positie.

De gebroeders Brouwer van Heerenveen en Langweer leveren en loefduel op het voordewindse stuk. Heerenveen wint die strijd en houdt aansluiting met de kopgroep van vijf. Grou pakt een plekje ten koste van Sneek. Maar Douwe Visser is nog niet tevreden en gaat ook Drachten voorbij. Na de winst bij Grou betekent dat  voor vandaag een mooie derde plaats.

Thomas Vaer

Wisseling aan kop

Aan kop strijden Joure en Lemmer om de dagwinst. Albert Visser voert de druk op Rinus de Jong steeds meer op. De Oeral Thús houdt in eerste instantie prima stand. Maar na een uur zeilen ligt het Lemster skûtsje, de kampioen van 2022, dan toch voor Joure. Het schip gaat gewoon harder. Beide skûtsjes hebben inmiddels een groot gat geslagen met hun achtervolgers. Vrij snel na de positiewissel wordt de finishlijn erin gelegd en de nummers één en twee zeilen onbedreigd naar de finish. Lemmer geeft de koppositie niet meer op en wordt de winnaar in Terherne. Een minuutje later volgt Joure.

Mooi weer en een mooie wedstrijd. Op naar morgen, naar Langweer!

De uitslag van de wedstrijd in Terherne:

   1. Lemmer – Albert Jzn. Visser
   2. Joure – Rhinus de Jong
   3. Grou – Douwe Azn. Visser
   4. Drachten – Jeroen Pietersma
   5. Sneek – Jappie Dzn. Visser
   6. Heerenveen – Sytze Brouwer
   7. Langweer – Harmen Brouwer
   8. Leeuwarden – Willem Uzn. Zwaga
   9. Earnewâld – Sieberen van Terwisga
   10. Huizum – Johannes Hzn. Meeter
   11. Woudsend – Klaas van der Meulen
   12. Stavoren – Auke de Groot
   13. Akkrum – Pieter Ezn. Meeter
   14. D’Halve maen – Lodewijk Jzn. Meeter
Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close