NieuwsSKSSkûtsjesilen

Heerenveen wint in Langweer ‘mei in opstekkerke ferskil’

Vandaag wordt er gezeild op de Langwarder wielen bij een windkracht ‘dikke 2, lytse 3’. Vorig jaar was Grou hier de winnaar. Wie pakt vandaag de winst?

De wedstrijdcommissie kiest voor een ‘bijna zandloper’, met twee kruisrakken in de baan. Dat kan vanwege de wind en geeft hopelijk de nodige spanning. Bij de wedstrijden in Grou en Terherne was de start cruciaal.  Als alles om die start draait, liggen valse starten voor de hand. In twee wedstrijden is er al zes keer gestart. En ook nu is het weer raak: een algehele valse start. Hierna wordt de Japanner gehesen (gele vlag met zwarte stip), oftewel de buitenomregel is van toepassing.  Dat werkt, want de tweede start is goed.

Rinus de Jong van Joure heeft een slecht begin en gaat als allerlaatste over de startlijn. Ook Albert Visser van Lemmer is niet goed weg. Concurrent en neef Douwe van Doarp Grou heeft wel een mooie start, met Earnewâld, Sneek en Akkrum in het kielzog.

Grou ligt meteen flink voor

Grou gaat als eerste om de ton en dan is er al een groot gat met de nummer twee Earnewâld. Joure heeft fantastisch ingehaald en is derde. Woudsend is vierde en Sneek, dat een paar skûtsjes voorrang moet geven, gaat als vijfde om de ton. Bij Leeuwarden gaat de vlag in het wand, maar het protest tegen Sneek wordt later weer ingetrokken. Lemmer en D’Halve Maen zeilen helemaal achteraan en ook Langweer begint op eigen water niet zo best. Harmen Brouwer sluit de rij skûtsjes.

Tactisch zeilen in het kruisrak

Voorin doet Joure een kleine aanval op Earnewâld, wat de andere skûtsjes de kans geeft om dichterbij te komen. Intussen pikt Leeuwarden met een knappe manoeuvre bij de ton het vierde plekje in van Woudsend en rukt zelfs op naar de tweede plek. Ook de andere skûtsjes proberen hun positie te verbeteren door tactisch te zeilen in het kruisrak. Dat levert ineens een spannende wedstrijd op met veel positiewisselingen.  Vooral Heerenveen en Akkrum doen goede zaken. Grou ligt dan nog onverstoorbaar op kop en het gat met de nummer twee wordt steeds groter. Met concurrent Lemmer in de achterste regionen is dat een prettige uitgangspositie.

Spectaculaire inhaalmanoeuvre van Heerenveen

Na een klein uur zeilen valt de wind een beetje stil en dan grijpt het skûtsje van Heerenveen zijn kans. Komend vanaf een negende positie haalt de Gerben van Manen steeds meer skûtsjes in. Grou leek veilig, maar wordt toch ook spectaculair ingehaald door schipper Sytze Brouwer. Akkrum ligt dan op een derde plek. Ook Lemmer doet een mooie inhaalslag naar vierde positie en Langweer zeilt naar plaats negen. Sneek en D’Halve Maen zijn nu de hekkensluiters.

Heerenveen pakt steeds meer voorsprong op Grou. Daarachter is het een drukte van belang bij het ronden van de tonnen. Lemmer komt in het nauw en zakt flink, naar de tiende positie. Langweer pakt juist weer een paar plekjes. Het is een wedstrijd met verrassende wendingen.

De grote vraag is of Heerenveen Grou achter zich kan laten. Douwe Visser loopt steeds weer een beetje in en ook Akkrum blijft in het spoor. Kan Heerenveen de ton wel bezeilen? Het lukt met ‘een opsjitter’, maar het Grouster skûtsje is vlakbij.  Even lijkt het erop dat Grou de leiding terugpakt. Heerenveen houdt echter stand. Akkrum blijft in de buurt, gevolgd door Earnewâld en Joure. Woudsend, die in het begin van de wedstrijd nog op een mooie vierde plek lag, sluit nu de rij.

Op jacht naar de dagwinst

Rond tien voor vier wordt de finishlijn erin gelegd. Grou loopt opnieuw een beetje in op Heerenveen. Schippers Brouwer en Visser gaan beide op jacht naar de dagwinst. Of kan Akkrum misschien nog verrassen? Het blijft tot het einde toe spannend. Ook in de middenmoot trouwens; het is weer druk bij de ton.

Thomas Vaer

Op het laatste stuk naar de finish is niet te voorspellen wie de winst gaat pakken. Heerenveen ligt iets hoger dan Grou. Kunnen de skûtsjes de finishlijn bezeilen? Uiteindelijk trekt Sytze Brouwer met zijn bemanning aan het langste eind en Heerenveen wint ‘mei in opstekkerke ferskil’. Brouwer is “hartstikke bliid!”, zeker na het omslaan van zaterdag. Grou moet genoegen nemen met een tweede plek, Akkrum wordt derde.

Een paar skûtsjes komen met de rode vlag over de finish en dus is de uitslag van Langweer voorlopig:

 1. Heerenveen – Sytze Brouwer
 2. Grou – Douwe Azn. Visser
 3. Akkrum – Pieter Ezn. Meeter
 4. Earnewâld – Sieberen van Terwisga
 5. Huizum – Johannes Hzn. Meeter
 6. Joure – Rhinus de Jong
 7. Leeuwarden – Willem Uzn. Zwaga
 8. Langweer – Harmen Brouwer
 9. Lemmer – Albert Jzn. Visser
 10. Stavoren – Auke de Groot
 11. D’Halve maen – Lodewijk Jzn. Meeter
 12. Drachten – Jeroen Pietersma
 13. Woudsend – Klaas van der Meulen
 14. Sneek – Jappie Dzn. Visser
Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close