SKS

Abrupte finish op de Fluessen; Lemmer pakt de tweede dagwinst

Vanmiddag wordt er gezeild op de Fluessen bij Elahuizen. Het is de vierde wedstrijd van het SKS kampioenschap. Vorig jaar was Grou hier de onverwachte winnaar. Earnewâld lag de hele middag op kop, maar bleek een valse start te hebben. Dat werd niet opgemerkt en de frustratie bij schipper en bemanning was dan ook groot dat niet zij, maar Grou de dagwinst pakten. Maar dat was toen. Het is een nieuw jaar met nieuwe kansen.

Er is door de wedstrijdcommissie, waarschijnlijk tot groot genoegen van veel skûtsjefans, gekozen voor een ‘op-en-del-baan’ met een gate. De grote vraag is hoe het vandaag bij de start zal gaan. Iedere wedstrijd begon tot nu toe met een algehele valse start. Duidelijk is dat de wedstrijd al na het vijf-minuten-schot begonnen is. Waar zit de concurrentie, wat is de beste positie? Wie te vroeg is moet afremmen en kom dan maar weer eens op gang. Vandaag zagen we bij één van de skûtsjes een emmer achter het schip om te vertragen.

Cursus starten

En ja hoor, het komt weer tot een algehele valse start. Weer die rode bal en ook de Japanner is weer zichtbaar. Dat kan een tweede algehele valse start echter niet voorkomen. De commentator van Omrop Fryslân vindt het wel genoeg geweest. “Allegear mar efkes in kursus starten fan’t winter”, merkt hij droog op. Bij de derde keer zijn er twee individuele skûtsjes te vroeg over de startlijn: Huizum en Joure. Zijn moeten opnieuw starten, confom de buitenomregel.

Het wedstrijdveld wordt in het eerste kruisrak meteen uit elkaar getrokken. De een maakt een bakboordslag, de andere een stuurboordslag. Het is Albert Visser van Lemmer die als eerste de ton rondt, met daarachter Heerenveen en de Sneker Pan. Klassementsleider Grou ligt op de zesde plek. Joure sluit de rij door de valse start, maar krijgt het later voor elkaar om toch nog achtste te worden. Heel knap.

Prachtig zeilweer

De helft van de schepen kiest bij de spreader voor bakboord, de andere helft voor stuurboord. Tja, wat is de beste keuze? Het lijkt niet heel veel uit te maken. Lemmer behoudt de voorsprong en vergroot die nog een beetje, Sneek en Heerenveen wisselen stuivertje. Grou heeft een paar plekjes gepakt en ligt nu vierde. De beide skûtsjes van Drachten komen tegen elkaar aan bij de ton, maar er verschijnt geen protestvlag in het wand. Het is prachtig zeilweer en er zijn veel schepen op de Fluessen. De wind trekt op een gegeven moment wat aan en draait ook nog. Het is mooi om te zien hoe de bemanning van de verschillende skûtsjes daar meteen op inspeelt.

Thomas Vaer

Lemmer geeft de koppositie niet meer uit handen en Sneek is niet van plan om het tweede plekje op te geven. Heerenveen is nog steeds derde. Earnewâld haalt heel knap het Grouster skûtsje in en schuift op naar de vierde plaats. Stavoren zeilt helemaal achteraan.

Abrupte finish

Om twintig voor vier wordt heel plotseling de finishlijn erin gelegd. Lemmer is daar dan al bijna. Alle skûtsjes zeilen in een soort treintje naar de finish en de wedstrijd is zomaar ineens afgelopen. Jammer voor de strijd in de middenmoot, maar het is niet anders. Winnend schipper Albert Visser merkt op dat het “foar de foarste leuker is dan foar de achterste”. Hij is blij met de dagwinst, na de teleurstellende veertien punten van donderdag door een protest. “Dat heart ek by it spultsje, mar dit is in moaie revanche”.

Hierbij de uitslag van Elahuizen:

 1. Lemmer – Albert Jzn. Visser
 2. Sneek – Jappie Dzn. Visser
 3. Heerenveen – Sytze Brouwer
 4. Earnewâld – Sieberen van Terwisga
 5. Grou – Douwe Azn. Visser
 6. Akkrum – Pieter Ezn. Meeter
 7. Langweer – Harmen Brouwer
 8. Joure – Rhinus de Jong
 9. Drachten – Jeroen Pietersma
 10. D’Halve maen – Lodewijk Jzn. Meeter
 11. Huizum – Johannes Hzn. Meeter
 12. Woudsend – Klaas van der Meulen
 13. Leeuwarden – Willem Uzn. Zwaga
 14. Stavoren – Auke de Groot

Het klassement tot nu toe:

 

 

 

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close