75 jaar SKS

Dit zijn de jongste bemanningsleden van de vloot

Nu nog in de roef, straks aan het helmhout

Noa, Sydo en Jurre zijn de jongste bemanningsleden binnen de SKS, maar hun dromen zijn nu al groot. Zo hoopt Noa ooit de eerste vrouwelijke skûtsjeschipper van de SKS te worden, Sydo ziet een plekje bij de fok wel zitten en Jurre wil het liefst een combinatie van grootschoot en tactisch meedenken met de schipper. Uiteenlopende dromen, maar allemaal met één en hetzelfde doel: kampioen worden natuurlijk.

 

Noa van der Meulen

Noa van der Meulen – ThomasVaer Fotografie

Leeftijd: 12 jaar
Zeilt op: het skûtsje van Woudsend
Zit: in de roef
Toekomstig beroep: Bakker of verpleegkundige

Hoe ben je op het skûtsje terechtgekomen?
“Ik ben begonnen toen ik tien jaar was, dus dit is mijn derde seizoen. Vanaf dit jaar is mijn vader schipper, maar hiervoor was dat Taeke Klaas van der Meulen. Mijn vader zat toen aan de grootschoot. Ik vroeg hem of ik een keer mee kon te trainen, maar hij zei ‘dat moast de skipper freegje’. Dat heb ik gedaan en toen mocht ik ook met de SKS mee.”

Wat heb je allemaal al beleefd?
“Vorig jaar op Grou waaide het écht heel hard. Harde wind is heel spannend, maar dan kunnen we ook lekker hard en dat vind ik wel weer heel leuk. Ik had ook nooit gedacht dat ik op Stavoren zou zeilen. Dêr bonkst oer it wetter! Toen ik de protestvlag moest pakken, bonkte ik de hele tijd tegen het plafond van het ruim. Soms gaan we ook wel heel scheef, maar het komt altijd goed. We helje it bêste der mar út.”

Wat vind je nog meer leuk aan het skûtsjesilen?
“Dat je het met z’n allen doet. Je kunt niet alleen op een skûtsje zeilen, dus je hebt altijd andere mensen nodig.”

Welke plekken op het skûtsje wil je ook nog proberen?
“Na de roef wil ik wel graag peilen of bij het zwaard zitten. Liever niet bij de uitkijk, want als je het fout aangeeft is het jouw schuld. Dan zit ik nog liever aan het helmhout. En ik wil ook wel aan de schoot. Ik heb een paar weken geleden in de sportschool een beker gewonnen voor sterkste vrouw onder de 15.”

Heit as skipper
“Ik vind het heel leuk dat heit nu schipper is. Ik ben wel trots op hem. Maar ik baal ook, want dan is je vader schipper, gaat de SKS niet door.”

 Wat is je grote droom?
“Ik heb een foto op mijn telefoon van het skûtsje en daar heb ik zelf dingen bij geschreven. Bijvoorbeeld dat mijn droom is om ooit de eerste vrouwelijke skûtsjeschipper van de SKS te worden. Dat soe ik wol hiel graach wolle.

  

Sydo de Jong

Sydo de Jong – ThomasVaer Fotografie

Leeftijd: 11 jaar
Zeilt op: het skûtsje van Joure
Zit: in de roef
Toekomstig beroep: Binnenvaartschipper net als heit of chefkok

Hoe ben je op het skûtsje terechtgekomen?
“Mijn vader, Rinus de Jong, is schipper op het skûtsje. Hij heeft een keer gevraagd of ik mee wilde. Vorig jaar ben ik ook echt met de SKS meegegaan. Dat was mijn eerste officiële jaar. Ik vind het heel leuk dat mijn vader schipper is. Myn heit is dochs in bytsje beroemd.

Wat zijn jouw taken op het skûtsje?
“Ik zit in de roef, dus ik moet de schoot binnenhalen. Ik trek hem eerst naar binnen en na de wedstrijd leg ik hem dan netjes aan de zijkant neer. Als de andere bemanningsleden tijdens het zeilen iets nodig hebben, dan pak ik dat voor ze. Water bijvoorbeeld. En ik moet de boel ook een beetje netjes houden. Spullen die buiten liggen, leg ik in de roef. Als het heel hard waait zit ik ook wel eens in de roef, maar ik heb wel vertrouwen in mijn heit dus ik denk niet dat we omgaan.”

Wat vind je het leukste aan skûtsjesilen?
“Alles meebeleven en kijken hoe iedereen het doet. Ik vind het ook heel interessant om te gijpen. Dat sjocht der sa leuk út. En verder het bezig zijn, de gezelligheid en lekker feesten!”

Wat heb je allemaal al beleefd?
“Vorig jaar, in de laatste wedstrijd bij Sneek, werden we derde. Toen mocht ik de vlag in de mast draaien.”

Welke plekken op het skûtsje wil je ook nog proberen?
“De fok is denk ik het leukst. Dan kun je lekker aan de touwen trekken en even pauze nemen als de loet in de fok staat. Maar ik wil wel het liefst bezig zijn.”

Wat is je grote skûtsjedroom?
“Het is de droom van mijn vader en mij om ooit samen te zeilen. Ik bij de fok en hij als schipper.”
 

Jurre Lijzenga

Jurre Lijzenga – ThomasVaer Fotografie

Leeftijd: 14
Zeilt op: het Philipsskûtsje d’Halve Maen
Zit: in de roef
Toekomstig beroep: iets in de techniek

Hoe ben je op d’Halve Maen terechtgekomen?
“Mijn vader kwam in contact met de schipper. Zij hadden een gesprek en toen is hij aangenomen als bemanningslid bij de grootschoot. Het jaar daarop mocht ik een paar keer mee. Sifra, de vrouw van schipper Klaas, zat in de roef, maar zij kreeg een baby. Toen vroeg Klaas of ik mee wilde doen aan de SKS. Dat woe ik hiel graach.

Wat dacht je toen Klaas je vroeg?
“Ik was heel blij en verbaasd, want ik had nooit gedacht dat ik op een skûtsje zou komen. Ik had eerder ook nog nooit gezeild, maar ik vond het zo leuk!”

Waarom is het zo leuk?
“Het zeilen zelf is heel leuk, maar ook de bemanning en het feest eromheen. Het trainen. Lekker buiten zijn. En dat mijn heit ook op het skûtsje zit maakt het extra leuk.”

Vorig jaar was je eerste seizoen, wat heb je toen beleefd?
“Mijn mooiste herinnering is dat we tweede werden bij Woudsend. Toen ben ik ook nog samen met mijn vader geïnterviewd door Omrop Fryslân. De dag ervoor, op Stavoren, waren we ook tweede. Een groot deel van de wedstrijd lagen we eerste, maar toen haalde Akkrum ons in. Het was nog niet helemaal winnen, mar it fielde dochs hiel lekker!

Wat is volgens jou de mooiste taak die je kunt hebben op een skûtsje?
“Waar mijn vader zit, bij de grootschoot. Het is een mooi plekje, je ziet heel veel en je kunt tegelijkertijd met de schipper praten over het hoe en wat. Een beetje tactisch meedenken, dat lijkt mij wel heel leuk. Ik wil niet alleen maar wat doen en dat is het dan.”

Wat ga je nu doen deze zomer?
“Ik vind het echt heel jammer dat er geen SKS is deze bouwvak. Nu ga ik vissen en met de boot op vakantie.”

Wat is je grote skûtsjedroom?
Kampioen wurde!”

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close