IFKSSkûtsjesilen

IFKS heeft 63 aanmeldingen voor komende zomer

Tot 1 april konden skûtsjes zich nog inschrijven voor deelname aan de IFKS van 2021. Nu die deadline is verstreken, kan de balans worden opgemaakt. Al blijft een kampioenschap vooralsnog onzeker.

In 2019 verschenen 64 skûtsjes, verdeeld over de vier klassen, aan de startlijn. Dit jaar hebben zich 63 skûtsjes aangemeld. Een greep uit de wijzigingen:

Skûtsje Emanuel (A-klasse)
Het skûtsje waar Merijn Olsthoorn in 2017 kampioen mee werd, verdwijnt uit de vloot. Ook de schipper zelf maakte eind 2019 bekend te stoppen met de IFKS. Hij heeft het helmhout inmiddels overgedragen aan Aeger van der Hoeff. Van der Hoeff start met een grotendeels nieuwe bemanning op een ander skûtsje. Het team gaat namelijk verder op de Drie Gebroeders. Dit Gorredijkster skûtsje zeilde in 2019 nog onder de bezielende leiding van schipper Harmen Brouwer, maar hij en het gros van zijn bemanning stapten over naar de vloot van de SKS. Daar zeilen ze met de Jonge Jan onder de vlag van Langweer.

Skutsje Emanuel in de IFKS
Skûtsje Emanuel, Foto: ThomasVaer

Wylde Wytse wordt Ús heit en heit komt zelf met een nieuw skûtsje 
De familiestamboom van schipper Sikke Heerschop was tot voor kort deels te herleiden uit zijn skûtsjevloot. Zo werd de Woeste Ånne vernoemd naar zoon Anne en de Wylde Wytse, het skûtsje waar Heerschop sinds 2003 op zeilde, had zijn naam te danken aan zoon Wytse. Intussen zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo komt pater familias Sikke met een in Engeland gevonden skûtsje in de vloot met de toepasselijke naam ‘Ingelskman’. Zoon Wytse, voorheen schipper op de Woeste Ånne, zeilt nu verder op de Wylde Wytse. Hij greep de wisseling van de wacht aan voor een klein eerbetoon aan zijn vader: de Wylde Wytse heet voortaan ‘Us heit’.

Sikke Heerschop op de Wylde Wytse, Foto: ThomasVaer

Damesskûtsje Gerrit Ynze (C-klasse)
De Gerrit Ynze werd vier jaar lang door een team met alleen maar dames gezeild. Dat deden ze onder de teamnaam ‘Oant Moarn’. Na de IFKS van 2019 maakte schipper Alisa Stekelenburg bekend dat het team stopt om meer tijd aan andere dingen te kunnen besteden.

IFKS Skûtsjesilen op het IJsselmeer in de baai van Lemmer. Dag 1
Alisa Stekelenburg en haar team, Foto: ThomasVaer

Ook Makkumer skûtsje omgedoopt
Ook de Zes Gebroeders van Makkum komt met een nieuwe naam naar de IFKS. Begin juli 2020 overleed geheel onverwacht Eeltje Kuperus, de vader van schipper Klaas Kuperus, bemanningslid en mede-eigenaar van het skûtsje. Ter ere van hem zeilt het Makkumer skûtsje vanaf nu verder onder de naam Eeltje Baas.

IFKS skûtsjesilen op Heeg, het Makkumer Skûtsje
Het Makkumer skûtsje heet vanaf nu Eeltje Baas, Foto: ThomasVaer

Een skûtsje voor Echtenerbrug
Schipper Walter de Vries sloot in 2019 zijn IFKS-carrière af met een vierde plek in het eindklassement van de A-klasse. Na 17 jaar houden hij en partner in crime Sjoerd Seffinga het nu voor gezien en dat betekent een nieuwe eigenaar voor skûtsje De Goede Verwachting. Het schip zal bij de eerstvolgende IFKS uitkomen voor Echtenerbrug, Echten en Delfstrahuizen onder de naam De Trije Doarpen met aan het helmhout Henk Regts. Regts zeilde in 2019 nog op de Grutte Pier. Hij werd dat jaar kampioen in de C-klasse en mag dus starten in de B.

IFKS Kampioenschap zeilen bij Heeg
Rechtsvoor skûtsje de Goede Verwachting, Foto: ThomasVaer

Jelle Los toch op de Grutte Pier
Hoe komt het op het achterdek van de Grutte Pier? In het najaar van 2019 verkocht Lucas Bouma zijn skûtsje aan Catrinus Sandstra uit Bolsward en die maakte er geen geheim van: Jelle Los moet opnieuw de schipper worden. Er is alleen een ‘maar’. Los zat in 2010 en 2011 ook aan het helmhout van de Grutte Pier. Het skûtsje was destijds nog eigendom van Sikke Heerschop. Een zakelijk geschil tussen de mannen eindigde in een zogenoemd kettingbeding, een onderdeel van het koopcontract waarin staat dat niemand van de familie Los ooit nog op het skûtsje mag. Gebeurt dit wel dan staat daar een geldboete op. Een kettingbeding blijft ook voor volgende kopers gelden. Toch is de Grutte Pier aangemeld voor de IFKS mét schipper Jelle Los.

Skûtsje Grutte Pier tijdens de IFKS bij Hindeloopen
Skûtsje Grutte Pier, Foto: ThomasVaer

 

 

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close