IFKSSkûtsjekrantenSkûtsjesilen

Liefde in de Vloot

Sierou Heidstra en Petter van Netten

Een beetje schipperen, soms voorzichtig laveren en precies op het juiste moment toeslaan: het spel van de liefde vertoont veel overeenkomsten met de skûtsjestrijd. Misschien dat juist daarom de vonk regelmatig overslaat op het water. Vandaag het liefdesverhaal van Sierou en Peter.

“Ik tocht earst dat ik dûbeld seach”

Zonder het skûtsjesilen hadden Sierou Heidstra (22) en Peter van Netten (29) elkaar nooit leren kennen. En dat maakt het skûtsjesilen voor hen extra speciaal. Sierou haar ouders varen net als Peter op skûtsje Ebenhaëzer dus hij zit nooit verlegen om een praatje met zijn schoonouders.

Peter van Netten is geboren en opgegroeid in Woudsend. “Wy folgje it skûtsjesilen ús hiele leven al’’, vertelt Peter. Met de hele familie bezochten ze de wedstrijden van de SKS. Op een avond werd Peter zijn vader gebeld door een oud-collega. Hij weet het nog goed. “It wie alve oere jûns en ik lei al op bêd. Myn heit sei dat se jonges sochten foar it skûtsje fan Dokkum om mei te farren. Ik sei fuort ‘ja’ en de oare deis moasten we al sile yn Eastermar.’’

Peter was toen 22 jaar en leerde via het Dokkumer wedstrijdskûtsje zijn toekomstige schoonvader – Hylke Heidstra – kennen. Hoewel haar beide ouders inmiddels meezeilen op de Ebenhaëzer, is Sierou niet met het virus besmet. “Ik ha in passy foar hynders. Dus ik begryp Peter wol. Wat hy mei skûtsjesilen hat, dat ha ik mei hynders.

Vonk in de Feesttent
Toch ging Sierou op 17-jarige leeftijd nog een keer met haar ouders op zeilvakantie waar ze aan boord van het skûtsje Jetze leerde kennen, een aardige jongen, maar meer niet. Dat was in 2017 tijdens de eerste IFKS wedstrijd van dat jaar. Diezelfde avond was het feest in Hindelopen en daar zag Sierou Peter voor het eerst. “Ik toch earst dat ik dûbeld seach of dat der wat yn myn bier siet, want Peter blykte de twillingbroer fan Jetze te wêzen. Se lykje krekt opinoar, mar toch seach ik fourt ferskil. Jetze is wat mear in lieder, echt in stoere jongen, mar Peter is puur en folle leaver”, lacht Sierou.

De vonk sloeg daar in de feesttent van Hindelopen meteen over en de twee hebben de hele avond gepraat om elkaar beter te leren kennen. Nu vijf jaar later zijn ze nog steeds bij elkaar. Sterker nog, ze wonen samen in Sneek. Dicht bij Peter zijn werk die bij een visgroothandel in Woudsend werkt. Én dicht bij het skûtsje waarop Peter elke donderdagavond met zijn team te vinden is. Hij zit achter op het dek en droomt ervan ooit schipper te worden. “It is in hiele ear om op dit skûtsje te farren. De resultaten wurde ek hieltyd better. Sa goed sels, dat we der dit jier mei ús nije skipper – Olphert van der Pol – foar geane om kampioen te wurden yn de C-klasse. En as dat gebeurt, stiet Dokkum op syn kop.”

Famke út de Westereen
Sierou kijkt nu al uit naar dat feest, want hoewel zeilen niet haar ‘ding’ is, van het feest erna geniet ze des te meer. “Dat wy inoar kinne fan it skûtsjesilen bliuwt hiel spesjaal, want wa hie dat no tocht fan in famke út De Westereen?”

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close