NieuwsSKSSkûtsjesilen

Langweer wint na een spannende wedstrijd op het Sneekermeer

Harmen Brouwer: “Hjir ha we trije jier foar wurke”

De vierde wedstrijd van het SKS-kampioenschap zit er op. En wat voor een wedstrijd!

Het was zonnig en warm, met een zuidwestenwind kracht 4. De wedstrijdleiding (Gerlof van Wieren en zijn opvolger Bauke Yntema) hadden een prachtige op-en-delbaan uitgezet, met een spreader en keuze uit twee tonnen. Gedurende de wedstrijd leek de wind wat af te nemen, terwijl de voorspellingen waren dat die richting windkracht 5 zou gaan. Het leverde alles bij elkaar een spannende strijd op, met veel positiewisselingen en een verrassende winnaar.

Jeroen Pietersma en zijn bemanning gingen met het Drachtster skûtsje voortvarend van start en ronden als eerste de ton, voor Langweer, Earnewâld en koploper in het klassement Lemmer. Hekkensluiter Woudsend had problemen bij het ronden van de ton en maakte een extra rondje. Die achterstand haalde het skûtsje niet meer in.

Bij de tweede ton moest er gekozen worden tussen een stuurboordton en een bakboordton. De helft van de skûtsjes koos stuurboord, de andere helft bakboord. Daarna volgde een kruisrak naar de bovenwindse ton. Drachten behield de koppositie, met Lemmer in het kielzog.

Halverwege de zeilerij was Drachten gedwongen om in het kruisrak achter meerdere schepen langs te zeilen en verloor daarmee snelheid. Concurrent Lemmer profiteerde daarvan. Met het skûtsje van Leeuwarden ging het niet echt lekker; het lag op de 14e plek. Schipper Willem Zwaga klom persoonlijk in de mast om de rakbanden bij te stellen. Heerenveen raakte de bovenwindse ton en moest een extra rondje maken. Helemaal zuiver leek dat niet te gaan trouwens. Het skûtsje herstelde zich later wel heel knap.

Lemmer (met een Ferraristicker achter op het schip) liep steeds aanvankelijk steeds verder uit en leek met safe zeilen de eerste plek veilig te kunnen stellen. Daarachter vochten Earnewâld, Huizum en Langweer om de tweede plek. Maar het liep anders. Terwijl het startschip de Zevenwolden de finishlijn in het kruisrak uitzette, zag schipper Albert Visser zijn voorsprong steeds kleiner worden. Het skûtsje van Langweer zat hem op de hielen. Lemmer koos de stuurboordton, Langweer bakboord. Uiteindelijk klonk het eerste finishschot voor het skûtsje van Langweer met nieuwe schipper Harmen Brouwer. Die was voor de camera van Omrop Fryslân duidelijk geëmotioneerd. “Wat is dit prachtich! Hjir ha we trije jier foar wurke. Wat in moaie bemanning en wat in moai skip. Ik bin hielendal gek!”

Uitslag Terherne

Nummer Skûtsje Punten
1 Langweer De Jonge Jan 0,9
2 Lemmer Lemster Skûtsje 2
3 Earnewâld Twee Gebroeders 3
4 Huizum It Doarp Huzum 4
5 Drachten Twee Gebroeders 5
6 Grou Doarp Grou 6
7 Heerenveen Gerben van Manen 7
8 Drachten Halve Maen d’Halve Maen 8
9 Sneek De Sneker Pan 9
10 Joure Oeral Thús 10
11 Stavoren Súdwesthoek 11
12 Leeuwarden Rienk Ulbesz 12
13 Akkrum Eildert Sietez 13
14 Woudsend Klaas van der Meulen 14
De top vijf van het totaalklassement:
Skûtsje Punten Aftrek
1 Lemmer 6 3
2 Earnewâld 8 7
3 Grou 10,9 9
4 Heerenveen 12.9 10
5 Langweer 15,9 12
Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close