NieuwsSKSSkûtsjesilen

De laatste dagoverwinning is voor de Gerben van Manen

Kampioen Lemmer laatste

De kampioen was al bekend, maar toch werd het een mooie zeilwedstrijd op het Sneekermeer. Drie jaar geleden zaten de meeste bemanningsleden met regenpakken aan boord, dit keer was het weer voor een T-shirt of hemd. Op het starteiland heel veel luchtig geklede mensen en enorm veel bootjes op het meer. Grou leek vooraf de tweede plaats wel in de pocket te hebben. Maar wie pakte de derde plaats en wie de dagoverwinning?

De wedstrijdleiding koos vandaag voor een ‘op en del baan’, dé baan van 2022 kunnen we wel stellen. Pas na twee volledige valse starten met rode bal konden de skûtsjes los. Akkrum had een hele slechte start en ook Grou en Langweer waren niet echt goed weg. In tegenstelling tot Heerenveen en Huizum, die een mooie beginpositie hadden. Het was de Sneker Pan met schipper Jappie visser en heit Douwe aan boord, die op eigen water als eerste de eerste ton rondde. Daarachter kwamen Woudsend, Heerenveen, SWH, Joure en Langweer. Grou lag 13e, maar zou later in de wedstrijd nog de nodige posities opschuiven.

Er was wat meer wind dan gister. Na de spreader gingen de skûtsjes op naar de gate en dat was echt een prachtig gezicht. De helft van de schippers koos de bakboordton, de andere helft de stuurboordton.

Voor de derde plek in het eindklassement moest Sytze Brouwer zes skûtsjes voor zijn broer Harmen finishen. Het was een wedstrijd met veel positiewisselingen, door de weersomstandigheden (wie pakt de meeste wind) en waarschijnlijk ook door de op en del baan. Woudsend lag bij de volgende bovenste ton voorop. De bemanning droeg een shirt met daarop ‘Chris bedankt’ om vertrekkend bemanningslid Chris Nagelhout in het zonnetje te zetten. Heerenveen en Langweer volgden op de voet en ook Drachten, Earnewâld en Grou konden goed aansluiten. Sneek en Huizum verloren flink wat plekken.

Huizum klapte bij de ronding van een ton op het Drachtster skûtsje en dat leverde een protest op. Kampioen Lemmer zakte steeds verder weg. Schippersvrouw Mieke Visser en beide adviseurs Bouke Kuipers en Harry Amsterdam waren mee aan boord. De bemanning leek zo lang mogelijk van de wedstrijd te willen genieten en eindigde als allerlaatste. Vooraan ging de strijd tussen Heerenveen, Langeweer, Grou en Earnewâld. De tweelingbroers Brouwer sloten uiteindelijk dit prachtig SKS-kampioenschap af met een eerste en tweede plek op het Sneekermeer. Het was Heerenveen die de dagoverwinning pakte, voor Langweer. Huizum finishte verrassend als derde, maar met een protest van Drachten aan de broek.

Met deze mooie wedstrijd komt er een einde aan twee weken SKS skûtsjesilen. Geweldig dat het na twee jaar weer kon! De top drie in het algemeen klassement: 1. Lemmer, 2. Grou, 3. Langweer. Een enorm knappe prestatie van debutant Harmen Brouwer!

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close