SKSSkûtsjekranten

Vanaf vandaag in de winkel: Douwe Visser, heer en meester

Afgelopen zaterdag werd in restaurant It Foarûnder op het Starteiland van Sneek het boek Douwe Visser, heer en meester gepresenteerd. Commissaris van de Koning Arno Brok nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek ligt vanaf vandaag in de boekwinkels.

Uitgever Eddy van der Noord had een lijstje met bekende Friezen die hij graag wilde portreteren na het boek over Cambuurtrainer Henk de Jong. “Nu ligt er een mooi portret van een markante Fries. Douwe Visser kan ik van mijn bucketlist schrappen.”

Negen keer SKS-kampioen

Dertig jaar lang stond oud-skûtsjeschipper Douwe Visser iedere zomer twee weken in de schijnwerpers. Hij werd negen keer SKS-kampioen met de Sneker Pan, het skûtsje van Sneek. Maar wie is hij de rest van het jaar, als hij in de schaduw van de aandacht zijn vrachtschip over de rivieren stuurt?

Heer en meester

Journalist Ton van der Laan maakte een biografisch portret van 220 pagina’s over Visser, met zijn filosofische manier van denken en praten over zijn geliefde sport en het leven op het water. Douwe Visser, heer en meester is het verhaal over een binnenvaartschipper die uitgroeide tot de beste skûtsjeschipper van zijn generatie. Een teamspeler met oog voor detail. Heer en meester op het water. Een heer in de sport en een meester voor jonge schippers.

De interviews voor het boek zijn gehouden in het Fries, maar opgeschreven in het Nederlands. Dat vindt Douwe Visser jammer. “Hollands is lang niet zo’n mooie taal als het Fries.”

Uitgebreid interview

In de Skûtsjekrant, die op 14 juli uitkomt, staat een uitgebreid interview met Douwe en Jappie Visser. Mis het niet!

Auteur(s) : Ton van der Laan
Uitgeverij: Louise
ISBN : 9789491536984

Andere boektips

Er zijn over het skûtsjesilen diverse boeken geschreven die de moeite van het (her)lezen waard zijn. Hieronder een kleine selectie:

Skûtsjebloed, 14 bijzondere schippersportretten – Anne Roel v.d. Meer, Bonne Stienstra

De veertien SKS skûtsjeschippers in Skûtsjebloed  hebben ieder hun eigen verhaal. Drie elementen komen echter steeds terug. Het water, de vrijheid, de strijd.

De Jonge Jan, De Poep en de Sytema’s – Klaas Eildert Meeter, Hilda Talsma-Krottje, Klaas Jansma (einred.)

Een prachtig, informatief en soms ontroerend skûtsjeboek over ‘De Jonge Jan’.

Kleine Encyclopedie van het Skûtsjesilen – Klaas Jansma

In de Kleine Encyclopedie van het Skûtsjesilen worden alle gangbare termen uitgelegd. Een naslagwerk, samengesteld door Klaas Jansma.   

Van Scheepsrat tot huisjeskloot, ware verhalen van een Meeter – Eildert Meeter

De auteur verzamelde voor dit boek de mooiste verhalen uit zijn geheugen. Zonder poespas, met humor.

Skûtsjesilen, over bouwers, schippers en wedstrijden – K. Jansma, J. van der Kooi, M. Sandberg

Zestig skûtsjes, en ieder jaar meer, komen tot leven tijdens wedstrijden met een rijke traditie. Dit is sport, vermaak en folklore, puur natuur en gelouterd vakmanschap.

Anne Tjerkstra, in libben tusken de swurden – Jan de Vries

Wa is Anne Tjerkstra? Yn dit boek besiket Jan de Vries in antwurd op dy fraach te finen. Hy docht dat troch Tjerkstra safolle mooglik sels oan it wurd te litten.

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close