NieuwsSKSSkûtsjesilen

Skûtsje De Jonge Jan in een geweldige flow en pakt derde winst

De broers Harmen en Sytze Brouwer nummer 1 en 2

Het was vanmiddag bewolkt op de Hegemermar. Lekker weer, maar weinig zon en windkracht 2/3. Er lagen veel toeschouwers in bootjes op het water. Die zagen een mooie wedstrijd, met veel positiewisselingen.

Ook dit keer waren er weer twee valse starten: Earnewâld en Joure moesten opnieuw. Koplopers in het klassement Grou en Lemmer waren goed weg. Dat bleek trouwens geen garantie voor later succes.

De skûtsjes zeilden in Woudsend een zandloper. De Jonge Jan van Langweer rondde met een mooie voorsprong de eerste bovenste ton. Klassementsaanvoerder Lemmer moest moeizaam achter Huizum, Grou en de Súdwesthoeke langsdraaien. Ook Drachten, Akkrum en Leeuwarden waren voor Lemmer bij de ton. Earnewâld was de hekkensluiter, met dank aan de valse start.

Schipper Harmen Brouwer van Langweer had in deze fase van de wedstrijd een voorsprong van zo’n 80 meter. Adviseur Pieter-Jan Postma stond met de handen in de zij op het achterdek en hield alles goed in de gaten. Postma deed als zeiler drie keer mee aan de Olympische Spelen en werd twee keer Nederlands kampioen, in de Laser- en in de Finn-klasse. Zijn rol lijkt belangrijk voor Langweer (en bepalend voor de winst van zaterdag), dat ondanks een nieuwe schipper in een enorme flow zit. Het skûtsje heeft wel een ervaren bemanning, waaronder fokkenist Anton Snip.

Huizum, Drachten en Grou volgden in het spoor van Langweer en het leek toen nog gunstig voor Grou, aangezien Lemmer een paar plaatsen achter hen zat. Joure lag vijfde, een knappe prestatie na een valse start. Het skûtsje van Woudsend had op eigen water inmiddels de laatste positie overgenomen van Earnewâld.

In de loop van de strijd vergrootte Langweer de voorsprong tot een meter of 135 meter en het leek erop dat ze niet meer in te halen waren voor runner-up Huizum. Maar het gaatje werd steeds kleiner; de wind nam ook iets toe. Naast Huizum kwamen ook Joure en Heerenveen dichterbij.

Sneek lag halverwege de wedstrijd ineens op de laatste plek, met 1,3 kilometer achterstand op Langeweer. Wat een verschil met afgelopen zaterdag! Ook met Grou ging het niet echt lekker. Schipper Douwe Visser zakte af naar de zevende plaats. Lemmer lag op dat moment nog steeds achter het Grouster Skûtsje. Waar het mis is gaan voor Grou is niet helemaal duidelijk, maar ergens aan het eind van de wedstrijd rondde het skûtsje ineens als 13e de ton. Achter Lemmer, die mooi ingehaald had.

Hoewel Huizum en Heerenveen (met Joure in het kielzog) er in voor het laatste kruisrak nog alles aan deden om Langweer van de troon te stoten, lukte dat niet. Harmen en zijn bemanning waren oppermachtig en kwamen als eerste over de finishlijn. Zijn tweelingbroer Sytze pakte met de Gerben van Manen de tweede plaats, voor Huizum en Joure. Ook nu was de schipper van de Lange Jan weer euforisch. “Dit is nummer trije, wer een bearestart, oh wat binne we bliid. Ik snap der hielendal neat fan. Wat in moai spultsje, en Sytze ek noch twadde, geweldich! We ha gewoan trije wedstriden wûn, net te leauwen!”, aldus Harmen Brouwer.

De nummers 1 en 2 uit het klassement, Lemmer en Grou, eindigden uiteindelijk als 8e (nu 29 punten) en als 13e (nu 39,7 punten). Een flinke teleurstelling voor schipper Douwe Visser, die zijn achterstand van 1,7 punt zag groeien naar 5,7 punten. Nummer drie is nu Heerenveen met 33,9, daarachter Langweer met 34,7. Benieuwd of Langweer, die dit jaar enorm goed zeilt, nog kans maakt op het kampioenschap. We zullen het zien. Maar morgen eerst weer een rustdag.

Wedstrijduitslag

Schipper Plaats Pt. Extra Pt.
1 Harmen Brouwer Langweer 0.9 0
2 Sytze Brouwer Heerenveen 2 0
3 Johannes Hzn. Meeter Huizum 3 0
4 Rinus de Jong Joure 4 0
5 Jeroen Pietersma Drachten 5 0
6 Gerhard Pietersma Earnewâld 6 0
7 Willem Uzn. Zwaga Leeuwarden 7 0
8 Albert Jzn. Visser Lemmer 8 0
9 Klaas van der Meulen Woudsend 9 0
10 Klaas Westerdijk Drachten 10 0
11 Auke de Groot Stavoren 11 0
12 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 12 0
13 Douwe Azn. Visser Grou 13 0
14 Jappie Dzn. Visser Sneek 14 0
Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close