IFKS

IFKS-kampioen Jeroen de Vos: ‘We willen ons weer meten’

Nog niet eerder bleef de wisseltrofee van de IFKS zo lang bij één en dezelfde kampioen zonder er opnieuw voor te hoeven strijden. Maar het zeilseizoen van 2020 wordt nog voor de opening tot gesloten verklaard, dus huist het zilveren skûtsje van ‘de grote A’ alweer anderhalf jaar in IJlst op de piano van schipper Jeroen de Vos. Samen met zijn bemanning weet hij in 2019 de Eelkje II naar de koppositie van het eindklassement te zeilen. En nu is het afwachten wanneer die titel verdedigd kan worden.

Terwijl de Friese wateren afgelopen zomer volstromen met bootjesmensen die gedwongen hun vakantie in eigen land vieren, zien skûtsjesilers de traditiegetrouwe invulling van hun vrije weken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook Jeroen de Vos en zijn bemanning laten het verloren zeilseizoen even voor wat het is. Jeroen: “We hebben het schip afgelopen jaar niet eens opgetuigd. Het skûtsje is voor de kant blijven liggen en mijn vrouw en ik zijn in huis aan een verbouwing begonnen. Twee weken voordat de IFKS normaliter zou beginnen kregen we een kleintje, dus we hadden genoeg drukte.”

Foto: ThomasVaer

Allesbeslissende finale
Een jaar eerder ziet de bouwvak er nog heel anders uit. Na een week IFKS waarin het team van de Eelkje II onder andere een keer eerste, tweede en derde wordt, wacht een allesbeslissende finaledag. Ze staan aan kop in het klassement, maar met drie punten verschil is de hete adem van Sikke Heerschop duidelijk voelbaar. De dagzege gaat naar Walter de Vries, Heerschop wordt vierde en de Eelkje II komt als zesde over de finish. Dat is net genoeg (één punt!) voor de titel. Het is de tweede in De Vos zijn carrière als skûtsjeschipper. Jeroen: “Kampioen worden is de kers op de taart, maar de weg ernaartoe was het leukst. Aan het begin van het seizoen hebben we met elkaar doelen gesteld. Dan merk je dat dingen steeds sneller en handiger gaan. ”

Doelen behaald
Beter zeilen met harde wind is één van die doelen. Jeroen: “Ik zeil al best wel lang op dit schip, maar op deze manier hadden we echt iets om naartoe te werken. En we voeren ontzettend hard, dus dat doel hebben we behaald. Een overwinning is prachtig, maar vooral het gevoel dat we alles eruit hebben gehaald was geweldig.”

Voor de wind kunnen we nog beter – Jeroen de Vos

Inmiddels gaat het vizier voorzichtig richting het nieuwe zeilseizoen. “We hebben vorig jaar een nieuwe fok gekregen. Die is gebracht, we hebben hem uit de zak gehaald, opgerold en in de loods gelegd. Normaal brandt het je in de vingers om hem te hijsen, geschikte wind of niet. Nu hebben we hem een jaar niet gezien. We willen weer zeilen, ons opnieuw meten aan anderen, nieuwe doelen stellen. Voor de wind kunnen we bijvoorbeeld nog beter. Dat zijn mooie dingen om naar te kijken en in te vullen.”

Foto: ThomasVaer

De concurrentie
Een nieuw seizoen betekent ook weer drie nieuwe concurrenten in de A-klasse. Jilles Bandstra (Lonneke), Gerrit Huisman (Ut ‘e Striid) en Ron Syperda (Ale) eindigen in 2019 onderaan in het klassement van de grote A en degraderen. Pieter-Jilles Tjoelker (Sterke Jerke), Sijmen Kalsbeek (Raerder Roek) en  Sietse Broersma (Ora et Labora) promoveren vanuit de B. Jeroen: “Je ziet dat het niveau omhoog gaat, dat is het logische gevolg van een promotie-degradatiesysteem. Daardoor krijg je in alle klassen interessante zeilerij. De Sterke Jerke is een verschrikkelijk snel schip en ze kunnen er goed mee zeilen. Dat is zeker een geduchte concurrent. Sikke (Heerschop, red.) komt met een ander skûtsje, dus zien hoe snel hij op de rit is. En Zwaga deed het in 2019 ook heel goed. Met harde wind zitten de brede, stabiele schepen over het algemeen voorin. Dat zijn wij niet per se. Met minder wind ligt het voordeel juist bij de smallere, kleinere skûtsjes. Dat maakt het ook zo leuk. Ik heb er in ieder geval weer heel veel zin in.”

Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close