SKSSkûtsjesilen

Doarp Grou eerste in Grou, Gerben van Manen slaat om

Na een jaar is het vandaag eindelijk weer zover: het begin van het SKS skûtsjesilen. De grote vraag is natuurlijk wie de opvolger wordt van schipper Albert Visser van het Lemster skûtsje.

Lemmer is weer een van de favorieten, maar zoals regerend kampioen Visser voor de wedstrijd zei: “Dat fan foarich jier telt net mear, we begjinne allegear wer op nul”. Ook Grou is een kanshebber. Vanwege een mooi voorseizoen én omdat het Grouster skûtsje het vaakst won op eigen water. Ook vorig jaar was dat het geval.

De wedstrijdcommissie heeft bij een windkracht 3-4 voor een zuidbaan gekozen met weinig kruisrak; dat is een beetje jammer voor het publiek. Volgens de analisten hebben de beste starters een goede kans op de winst. Maar het is nog niet zo simpel om goed te starten, want tot twee keer toe komt het tot een algehele valse start. Uiteindelijk gaat de wedstrijd om half drie van start. De Oeral Thús Joure en de Gerben van Manen uit Heerenveen hebben ook nog een individuele valse start.

Debutant

Doarp Grou start prima en gaat als eerste om de ton, gevolgd door De Twee gebroeders uit Earnewâld. Een knappe prestatie van schipper Sieberen van Terwisga (kleinzoon van Jeen Zwaga), die Gerhard Pietersma dit jaar na negentien seizoenen opvolgt. Vooraf zei hij dat hij vooral “leuke spanning” voelde.

Thomas Vaer

Na de tweede ton gaan de skûtsjes voor de wind door de Tynje. Veel drukte; een mooi gezicht. Grou en Earnewâld houden hun voorsprong, waarbij Douwe Visser zijn eerste plaats niet meer afstaat. Om alle plekken daarachter wordt nog wel flink gestreden, vooral bij het starteiland. Regerend kampioen Lemmer blijft een beetje achter, maar vecht zich later nog redelijk terug naar een zesde plaats.

Skûtsje slaat om

Na een klein uur zeilen ontstaan er behoorlijk dreigende luchten. De wind trekt aan en draait, met als gevolg dat de Gerben van Manen omslaat. Gelukkig zonder persoonlijke ongelukken. Maar de finishvlag gaat vandaag vanwege de weersomstandigheden vroeg in het wand.

Grou finisht vlak voordat de buien losbarsten als eerste, Earnewâld wordt in de stromende regen tweede en Leeuwarden eindigt als derde. Joure kwam met een protest tegen Woudsend over de inish. Dit protest werd toegekend vanwege het geven van onvoldoende ruimte bij het eiland in de Pikmar. Woudsend krijgt daardoor 14 punten.

De definitieve uitslag van de wedstrijd in Grou:

   1. Grou – Douwe Azn. Visser
   2. Earnewâld – Sieberen van Terwisga
   3. Leeuwarden – Willem Uzn. Zwaga
   4. D’Halve maen – Lodewijk Jzn. Meeter
   5. Huizum – Johannes Hzn. Meeter
   6. Lemmer – Albert Jzn. Visser
   7. Akkrum – Pieter Ezn. Meeter
   8. Drachten – Jeroen Pietersma
   9. Langweer – Harmen Brouwer
   10. Stavoren – Auke de Groot
   11. Sneek – Jappie Dzn. Visser
   12. Joure – Rhinus de Jong
   13. Heerenveen – Sytze Brouwer 14 punten
   14. Woudsend – Klaas van der Meulen 14 punten
Tags
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close