×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Sneek, de hoofdstad van de SKS

De Waterpoort Sneek

De slotwedstrijd van de SKS-competitie, de finale, is ook dit jaar op de Snitser Mar bij Sneek. Friezen zeggen Snits. Het is traditiegetrouw op de tweede vrijdag in de competitie, in 2017 op 18 augustus. Publiek is tegen betaling van een geringe entreeprijs welkom op het Kolmarsland, vanwaar je de schepen en bemanningen bij wijze van spreken kunt aanraken. Je komt er met de pont. Er is royale parkeergelegenheid.

Sneek zelf is een nautisch paradijs met een van de mooiste binnensteden van Europa. De Snitser Mar is voor zeilers en andere watersporters een prachtig meer om te zeilen. Er vinden veel ploechje- of relatievaarten plaats. Veilig, ruim, open naar alle kanten: geen wonder dat hier tachtig jaar geleden de toen al een eeuw bestaande Sneekweek tot bloei kwam. Het Fries Scheepvaart Museum, gevestigd naast de stokerij en ontvangstruimte van beerenburgmerk Weduwe Joustra, is dé pronkkamer van de Friese zeilvaart. Ook voor kinderen én voor groepen is er van alles te beleven, inclusief speurtochten. Studieuze figuren strijken er neer in de bibliotheek. Tientallen vrijwilligers ondersteunen het werk van kundige professionals. De website is, hoe kan het anders in de stad van Snakeware, een begrip in de museumwereld.

In Sneek is van oudsher het secretariaat van de SKS gevestigd. Mede dankzij een paar enthousiastelingen is de Sneker Pan, het Sneker SKS-skûtsje, elk jaar een van de favorieten. Douwe Visser staat al vijfentwintig jaar aan het helmhout. Mooie vrouwen aanbidden hem, alsof de tijd geen vat op zijn robuuste gestalte had.

IFKS’ers zijn er ook in Sneek. De Venema’s hebben jarenlang de klasse a-klein gedomineerd, met Arnold als stuurman-schipper. Ze dringen nu tot de top door in de klassen van de grote skûtsjes.

Uiteraard vind je hier toonaangevende bedrijven die met het skûtsjesilen ‘iets’ hebben. Lankhorst Tazelaar levert touwen aan de SKS-vertegenwoordiger, Verfhandel Van der Feer steunt de businessclub van de IFKS.

Tot de aanleg van het Prinses Margrietkanaal lag er aan de Offingawierster kant van het meer een eiland, de Roekoepôlle. Dat is door de graverij verdwenen. Maar de boei bij de Roekoepôlle, aan de noordwestkant van de route, is nog altijd een begrip. En een nazomers treffen van skûtsjes staat bekend als Roekoepollerace.

Vrijdag 18 augustus 2017 wordt hier de finale van het SKS-skûtsjesilen gezeild en na afloop wordt de kampioen gehuldigd.

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.