Grou, de hoofdplaats van de SKS

Grou

Parel aan de Pikmar. Thuishaven van de GWS-schouw. Hoofdstad van de SKS, waar de titelstrijd elk jaar begint met een gezellige samenkomst in een tent op De Merk. Daar worden dan lootjes getrokken voor de walstarts bij De Veenhoop en Earnewâld.

Grou knapt zienderogen op, de laatste jaren. Dat wordt niet minder nu de plaats deel uitmaakt van de gemeente Leeuwarden. Daar zit toch net iets meer geld en beleid dan in Boarnsterhim, dat in 2012 omviel van de schulden.

Het waterfront aan de Pikmar is verfraaid en wordt nog elk jaar mooier. Tussen de Pikmar en de Wide Ie in het zuidoosten ligt niet meer een akelige nauwe bots-vaarweg, maar een avontuurlijke waterpartij. De Tynje is ingekort. Op de Burd zijn mooie recreatiewoningen verrezen en bloeit de natuur op. Zoals Yn ‘e Lijte ook flink opgewaardeerd is nadat de stacaravans weken voor verantwoorde architectuur.

Onder aanvoering van Jan Feike Hoekstra is de Grouster skûtsjekommisje sterk gemoderniseerd. De openingsdag op zaterdag is uitgebreid tot een hele Skûtsjewike vol feestelijkheden. De ‘donateurs’ van vroeger hebben gezelschap gekregen van echte sponsoren. Daar zijn ook anderen bij dan bewoners van weekendhuisjes en arken in het riet. Die treffen elkaar op het Starteiland als het skûtsjesilen is.

Dat is het veel vaker dan die ene zaterdag in juli. De skûtsjes van Grou, Leeuwarden, Huizum en d’Halve Maen liggen hier geregeld en ze zeilen met ploegjes. Dan komen ook de IFKS’ers van Annage uit Earnewâld langs en soms de Talsma’s uit Warten.

Bij Grou, waar de Friese sportvissers hun hoofdkwartier hebben, wordt veel gezeild. Dat wordt, tot en met het Klompkesilen, serieus aangepakt. Oud-schipper Lammert Zwaga overziet het allemaal vanuit zijn woning vlak bij het Zeilcentrum. Daar is een jachthaven, net als op de hoek met de Grou, de Hellingshaven, waar een bescheiden skûtsjemonument staat.

Er is in Grou goed te eten en te drinken. Het centrum is gezellig, grotere winkels zijn uitgewaaierd naar het (noord)westen. Dan ben je ook al bijna bij het station, vanwaar de hele wereld te bereizen is. Voor de auto is er vlakbij gratis parkeergelegenheid, voor onbeperkte duur.

Zaterdag 5 augustus 2017 is in Grou de start van het SKS-Kampioenschap 2017. Het begint de avond ervoor met de Loting in de feesttent in het centrum.

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.