Drachten-Veenhoop: terras, kanaal en oevers

Walstart de Veenhoop

Ten zuiden van het prachtige natuurgebied De Alde Feanen ligt de Headammen en aan de overkant van de Ie de Veenhoop. Daar is het altijd groot feest op de tweede dag van het skûtsjesilen, de maandag na Grou. Tenzij het heel lelijk weer is, maar dat is het maar zelden.

Vroeger kwam het meeste verkeer vanuit het noorden, met de boot over de Headamsleat (Earnewâld) of de Kromme of Wide Ie (Grou, Drachten). Tegenwoordig is daar het Polderhoofdkanaal als troef bij gekomen. Steeds meer sloepen, kruisers en andere boten koersen noordwaarts naar het water waar de skûtsjes zeilen. Ze komen vanaf de Turfroute of uit Nij Beets, of De Veenhoop zelf.

Het Skûtsjesilen hier gaat terug tot de negentiende eeuw, toen er al op tijd werd gezeild. Drachtsters hadden al die tijd een belangrijke inbreng in de organisatie. Sindsdien is er van alles bij gekomen, tot en met een grandioos Veenhoopfestival. Als het wat mee zit, drijven de meest enthousiaste bezoekers er vrolijk hossend per feestpraam naar toe. Dan verzamelen bezoekers op de walkant zich bij Iesicht, waar meestal de spannendste ton ligt. Je kunt er de skûtsjes van de wal af zien starten, een van de twee plaatsen waar dit nog kan.

De andere boei ligt in de verte bij Stobbehoek. Met de kijker kun je het net zien, maar gelukkig wordt er verslag gedaan.

Soms is het carrouselzeilen, zoals dat heet, zonder kruisrakken. Dat ontneemt de schippers de kans op listige foefjes, maar stelt de snelsten wel in staat om zich aan de doem van de gelote startpositie te ontworstelen. Wie het hardste kan, zal dan ook het hardste varen.

Behalve het Skûtsjesilen op die ene SKS-dag biedt het water tussen de Hooidammen en De Veenhoop veel meer avontuur. Een paar dagen per jaar is dit het domein van de Drachtster watersportvereniging. Soms varen er de mooiste klassieke jachten: boeiers, Friese Jachten, tjotters en de AEbelina uit het nabijgelegen Earnewâld.

Dit alles krijgt een extra accent door de pont die voor een bescheiden tarief heen en weer vaart met fietsers en wandelaars op weg naar Nij Beets of Aldeboarn of voor sportievelingen die een flinke ronde langs Grou maken. En tegenwoordig door de mensen die het Damshûs willen bezoeken of de sluis door gaan om het nieuw geopende kanaal te bevaren. Jammer dat dit iets te laat kwam voor de school van De Veenhoop. Die is dicht en zal wel niet weer opengaan.

Bij het Skûtsjesilen van Drachten-Veenhoop wordt daarover niet getreurd. Het is één hoogtijdag in een gebied waar de afgelopen jaren uitputtende juridische procedures zijn gevoerd. Over de gestreepte roofkever en het aantal decibels in de feesttent; en nu is het weer vrede. Gelukkig.


Maandag 7 augustus wordt hier de tweede wedstrijd van de SKS-kampioenschappen gezeild.

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.