Dubbelklapper voor Sytze Brouwer

 

De tweede dag op Lemmer had Sytze Brouwer van Heerenveen geen protest van een ander nodig om de wedstrijd te winnen. Donderdag 17 augustus presteerde hij dit bij windkracht vier met vlagen van in de vijf, na een woensdag met licht weer. Pieter Meeter van Akkrum was hem even voor, maar kreeg op het moment surprême een vlaag recht voor de kop, zodat hij overstag moest.

Wie in de zandloper de beste start had, was moeilijk te zien. De eerste keer was massaal vals, bij de tweede lagen de schepen op één lijn, met Huizum vlak boven de gunstige endpin. De schipper op dit skûtsje,Johannes Meeter, rondde als eerste beide bovenboeien voor Gerhard Pietersma met Earnewâld. De laatste, vorig jaar nog tweede in het klassement, verslikte zich bij de tweede bovenboei in zijn eigen strijdlust. Hij joeg te ver door op een over stuurboord liggende Pieter Meeter van Akkrum, zodat Heerenveen binnendoor kon schieten en Grou vlakbij kwam. Tot overmaat van ramp bleek Akkrum ook maar tijdelijk uitgeschakeld. Een route later lag Meeter al weer voor Pietersma, die toen van een tweede naar een vierde plek afzakte. En het kon nog slechter, bleek een route verderop.

    Het was van start tot finish een prachtige, zware wedstrijd bij een aanwakkerende wind. Uit de achterhoede kwam Douwe Visser op Sneek vanaf een achtste plek elke route wat naar voren, later gevolgd door zijn broer Albert Visser op Lemmer, die een tijdje als laatste had meegezeild. Die lag toen zelfs nog achter de te vroeg gestarte Jeroen Pietersma op Drachten.

    Willem Zwaga worstelde zich op Leeuwarden een klein beetje naar voren, in het kielzog van Sneek. Dat ging ten koste van Klaas Westerdijk, die met d’Halve Maen in de beginfase nog derde had gelegen, maar in de harde wind geen stand kon houden. Dat gold in mindere mate ook voor Teake Klaas van der Meulen op Woudsend. Auke de Groot lag met zijn SWH eigenlijk constant achteraan, daarmee ongewild illustrerend hoe nadelig de nieuwe zeilformule voor de brede skûtsjes is. Want de SWH is met 3,87m de breedste van de vloot.

    In de eindfase leek Akkrum in het kruisrak over bakboord even iets gunstiger te liggen dan Heerenveen. Maar op het beslissende moment, toen Sytze Brouwer al wat leek bij te sturen om achterlangs te passeren, kreeg Pieter Meeter een ongunstige windvlaag te verwerken, zodat hij niet rechtdoor zeilde, maar mee overstag ging. Toen lag Heerenveen onbedreigd op kop, een positie die hij niet meer weg zou geven.

    Daarachter ontspon zich een fenomenaal duel tussen Grou en Earnewâld. De altijd alerte schipper op Sneek profiteerde daarvan door Gerhard Pietersma van de vijfde plek te verdringen. Die had toen nog moeite genoeg om voor Leeuwarden te blijven.

    Zo bleef het boeiend, ook in de achterhoede, waar niemand de rode lantaarn wilde dragen. De strijdlust spatte er vanaf, in deze laatste wedstrijd voor de finale op de Snitser Mar. Grou kwam daar in het klassement het beste uit de bus met een drietal punten voorsprong op de nummer twee. Maar deze, de jonge debuterende schipper op Heerenveen Sytze Brouwer, was dit jaar de grote winnaar op Lemmer met twee keer 0,9 punten.   

Wedstrijdverslag door Klaas Jansma
Foto: Tom Coehoorn

Wedstrijduitslag van www.skutsjesilen.nl

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Sytze Brouwer Heerenveen 0.9 0
2 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 2 0
3 Johannes Hzn. Meeter Huizum 3 0
4 Douwe Azn. Visser Grou 4 0
5 Douwe Jzn. Visser Sneek 5 0
6 Gerhard Pietersma Earnewâld 6 0
7 Willem Uzn. Zwaga Leeuwarden 7 0
8 Klaas Westerdijk Drachten 8 0
9 Albert Jzn. Visser Lemmer 9 0
10 Auke de Groot Stavoren 10 0
11 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 11 0
12 Jeroen Pietersma Drachten 12 0
13 Jaap Lzn. Zwaga Langweer 13 0

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.