Sneker Pan terug in de race

 

De ene Douwe Visser, van Sneek, vierde maandag 14 augustus feest op de Hegemermar bij Woudsend. De ander zat gebogen over het reglement. Grou had als loefwaarts liggend schip moeten opsturen. Niet omdat Drachten langszij lag, maar omdat Huizum daarboven ruimte eiste. En loef wijkt voor lij als de mast dwars van de roef is.

Dit was het verhaal in Woudsend kort nadat Grou met averij aan de lummel (voor ophanging van de giek) was uitgevallen. Of eigenlijk was het verhaal drie uren eerder begonnen met een rûtebesprek waar Langweer ontbrak. Er zaten maar twaalf schippers, die klapten toen de voorzitter opmerkte dat de problemen in de winter uitgepraat moesten worden. Mooie woorden, maar het katterige gevoel bleef dat ondanks alle inspanningen van voorzitter René Nagelhout schipper Jaap Zwaga zich niet had laten vermurwen. Het zwaantje haakte definitief af, wat vooral bij Akkrumers een wrang gevoel gaf. Zij immers werden vrijdag nog het slachtoffer van een protest van dezelfde schipper.

Precies twee uur klonk bij Woudsend het tienminutenschot. Dat gebeurde, net als het startschot van tien minuten later, bij een mooie windkracht drie uit oost- noord-oostelijke richting en een heerlijk zonnetje. De route was een zandloper, het kanaal gold als grens van het wedstrijdwater.

Drachten had protest na de aanvaring met Grou, die volgens de Drachtster schipper was opgedrongen door Huizum. Maar Jeroen Pietersma voer even later zelf tegen het roer van de SWH zodat Auke de Groot op zijn beurt tegen de Drachtsters protesteerde. Hier ging het om een geval van stuurboord-bakboord. En dan was er ook nog een rode vlag bij Leeuwarden. Willem Zwaga was weer goed gestart, profiteerde ook even van de krimpende wind, maar zakte later kansloos naar de achterhoede toen de wind wat minder sterk werd.

Maar Douwe Visser stal de show. Bij de start lag hij nog negende, onder Leeuwarden. Door de kleine windschifting schoof hij zomaar naar de koppositie, die hij vanaf halverwege de eerste route twee routes lang uitbouwde. Pas toen consolideerde hij wat.

Dat Sneek de voorsprong kon vergroten, kwam door de vele wisselingen daarachter. Eerst lag Klaas Westerdijk met d’Halve Maen op een tweede plek. Daarvan werd hij verdrongen door Sytze Brouwer van Heerenveen. Die moest op zijn beurt wijken voor Teake Klaas van der Meulen, Woudsend. Toen werd het duel tussen Heerenveen en Earnewâld zo hevig dat Westerdijk zich ondanks verwoede aanvallen mooi kon handhaven.

Uit de achterhoede moest Albert Visser zich naar voren zien te worstelen na een valse start met het Lemster skûtsje. Johannes Meeter had het deze keer met Huizum moeilijk. Hij lag in de achterhoede, waar na de opmars van Earnewâld, Akkrum en Lemmer de skûtsjes van Leeuwarden en Drachten verzeild raakten. Later, toen Akkrum nog verder naar voren kwam tot bij de eerste zes, zakten de SWH en Lemmer weer wat weg.

Door al deze wisselingen was het vooral in de achterhoede een prachtige strijd op de Hegemer Mar. Dat Grou de koppositie misschien kon verliezen door een verloren protest gaf een extra accent aan de hardzeilerij tussen nu nog elf skûtsjes. Voor de Snekers telde vooral de derde overwinning in deze competitie, waardoor ze terugkwamen in de kop van het klassement. In Woudsend was het feest omdat plaatselijk favoriet Teake Klaas zo uitstekend had gezeild. En debuterend schipper Klaas Westerdijk genoot met volle teugen van zijn prachtige klassering. Met zijn beide broers Allard en Wieger vormde hij een prachtig span, de as van de bemanning van d’Halve Maen.

 

Wedstrijdverslag door Klaas Jansma

Foto: Tom Coehoorn

 

Wedstrijduitslag van www.skutsjesilen.nl

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Jzn. Visser Sneek 0.9 0
2 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 2 0
3 Klaas Westerdijk Drachten 3 0
4 Gerhard Pietersma Earnewâld 4 0
5 Douwe Azn. Visser Grou 4.3 0
6 Sytze Brouwer Heerenveen 5 0
7 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 6 0
8 Albert Jzn. Visser Lemmer 7 0
9 Johannes Hzn. Meeter Huizum 8 0
10 Willem Uzn. Zwaga Leeuwarden 9 0
11 Jaap Lzn. Zwaga Langweer 13 0
12 Jeroen Pietersma Drachten 13 0
13 Auke de Groot Stavoren 13 0

 

 

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.