Dubbelslag van Douwe Sneker Pan


In het eerste voordewindse rak werd koploper Pieter Meeter (Akkrum) overvallen door de windschifting. Drie concurrenten, onder wie Douwer Jzn. Visser, reageerden wel goed op de krimpende wind. Daarmee was vrijdag bij Elahuizen een belangrijke slag geslagen.

Het duurde even voordat Douwe Visser op de Sneker Pan zijn concurrenten uit Woudsend voorbij gezeild was. Dat gebeurde pas na drieën, want om tien over twee besloot de Elahuister commissie tot uitstel voor onbepaalde tijd. Er was toen nog heel weinig wind, die schiftte tussen west en noord. Pas om drie uur, toen de bovenste ton een heel eind in westelijke richting versleept was, startten de skûtsjes.

    Douwe Visser sloeg zijn slag aan het einde van het eerste voordewindse rak. Teake Klaas van der Meulen probeerde oprecht om voor te blijven, maar hij moest ook achterom kijken. Daar lagen Klaas Westerdijk van d’Halve Maen en Johannes Meeter van Huizum klaar om toe te slaan als het op de schepen voor hen even haperde. Ondertussen kromp en ruimde de wind voortdurend, van west-noord-west naar noordwest en terug. Reageer daar maar eens goed op. Geluk? Sommigen zouden dat zeggen, maar voor koploper Douwe Visser gold het niet. Die had zicht op de wind, en wist welke koers hij moest varen.

    Veel slechter ging het met Akkrum, leider in het SKS-klassement. Pieter Meeter zakte van een eerste naar een voorlaatste plaats, vooral doordat hij steeds de verkeerde koers koos. Alsof niemand bij Akkrum de veranderende wind in de gaten hield. Dat gold ook wel een beetje voor Grou, de nummer twee in het klassement, die in deze wedstrijd naar een achtste plek zakte.. En het gold nog veel heftiger voor het Lemster skûtsje van Albert Visser, derde in het klassement. Dat lag op een gegeven moment halverwege de wedstrijd tussen Langweer en Leeuwarden op een twaalfde plek. Vlak voor de finish zouden deze drie terugkomen, maar het was te laat en te weinig om hun positie in het klassement definitief te consolideren.

    Voorin was de strijd tussen Sneek en Woudsend rondenlang spannend en dus mooi. Vlak daarachter hielden Huizum en d’Halve Maen de aandacht gevangen. Gerhard Pietersma van Earnewâld lag daar redelijk stabiel achter. Hij kwam feitelijk voor- noch achteruit, hoezeer hij zich ook inspande.

En dan kwam de middenmoot, waarin zich veel wisselingen voordeden. Centrale figuur daarin was Auke de Groot van de SWH, die geregeld in de strijd lag met Grou en Lemmer.

    Mede dankzij de wisselingen in windrichting veranderden de verhoudingen in de vloot. Uiteindelijk kon Akkrum de schade daardoor iets beperken, kwamen Grou en Lemmer toch nog wat naar voren, en bleef de volgorde voorin Sneek, Woudsend en Huizum. Een mooi podium was dat, net als dat van Langweer, waar Akkrum de beste papieren had en Sneek slechts als achtste eindigde.

    Het klassement werd in Elahuizen flink opgeschud. Sneek mengde zich ineens in de strijd om het kampioenschap. Akkrum kon de schade alleen beperken door van Elahuizen de aftrek te maken. Dat kan dus niet weer. En Grou en Lemmer lekten hun wonden. Ze hadden het niet goed gedaan, anders dan Huizum. Johannes Meeter zou zich zomaar naar het podium van dit SKS~kampioenschap kunnen zeilen.

Wedstrijdverslag door Klaas Jansma

Foto: Tom Coehoorn

 

Wedstrijduitslag van Skutsjesilen.nl

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Jzn. Visser Sneek 0.9 0
2 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 2 0
3 Johannes Hzn. Meeter Huizum 3 0
4 Klaas Westerdijk Drachten 4 0
5 Gerhard Pietersma Earnewâld 5 0
6 Sytze Brouwer Heerenveen 6 0
7 Douwe Azn. Visser Grou 7 0
8 Albert Jzn. Visser Lemmer 8 0
9 Jeroen Pietersma Drachten 9 0
10 Auke de Groot Stavoren 10 0
11 Willem Uzn. Zwaga Leeuwarden 11 0
12 Jaap Lzn. Zwaga Langweer 12 0
13 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 13 0

 

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.