Douwe Visser verslaat Pieter Meeter

 

In een directe confrontatie rekende Douwe Jzn. Visser woensdag bij Terherne af met zijn eigen frustraties en de euforie van medefavoriet Pieter Ezn. Meeter. Sneek won dus op de Snitser Mar van Akkrum. Gerhard Pietersma van Earnewâld kon net niet van de clash profiteren, hoewel de nummer 2 van 2016 zijn grote concurrent Albert Visser van Lemmer wel van zich afschudde.

Bij de start lag Akkrum in een gunstige positie. Eigenlijk lagen Auke de Groot (SWH), Teake Klaas van der Meulen (W), Douwe Jzn. Visser (Sneek) en Klaas Westerdijk (d’Halve Maen) bij het schot net zo goed. Maar zij werden in hun stuurboordslag al gauw gehinderd door een snel overstag gegane Pietersma. Vijf, zes over bakboord liggende schepen schoven toen voor de rest van de vloot langs die, over stuurboord liggend, ruimte moest geven.

Bij de bovenboei kwamen achter Akkrum en Sneek Lemmer en Earnewâld vrijwel gelijk uit, zodat ze dubbeldik om de boei moesten. Sytze Brouwer van Heerenveen kwam heel dicht bij Teake Klaas van der Meulen, toen nog vijfde. Auke de Groot zakte wat weg in dit geweld, maar niet ver. Hij bleef zevende.

Het grootste drama overkwam Douwe Azn. Visser van Grou, die al royaal voor de boei zag dat hij te laag zou uitkomen. Net als lotgenoot Jeroen Pietersma van Drachten moest hij een hele ronde achter de vloot langs maken, om achter de zwaan van Langweer de boei te ronden.

Schipper Jaap Zwaga wisselde wéér van fok, net als eerder deze week. En wederom leverde het niks op. Binnen één complete ronde lag Langweer op de laatste plek, nog achter de onfortuinlijke zeilers van Grou en Drachten. Die wisten echter niet verder naar voren op te rukken, hoewel Leeuwarden, Huizum en d’Halve Maen het daar moeilijk hadden.

In deze middenmoot hield Johannes Meeter wederom stand, hoewel in de eindfase Klaas Westerdijk met zijn Halve Maen toch nog voorbij wist te komen. Die had toen, na de bovenboei, drie plekjes gewonnen.

Heerenveen zeilde snel en kwam steeds dichter bij de kopgroep. Albert Visser van Lemmer moest in de eindfase debutant Sytze Brouwer nog voor laten gaan. Die werd dus vierde, waardoor het klassement weer een beetje werd opgeschud. Want winnaar Sneker Pan had tot nog toe niet veel gepresteerd. En Akkrum kon de tweede overwinning niet boeken. Omdat het SKS-bestuur vlak na de race besloot om de jurybeslissing ten aanzien van De Veenhoop (‘van onwaarde voor het klassement’) te bevestigen, is Meeters puntentotaal zonder aftrek aanzienlijk, namelijk 12,9. Dat is minder dan Lemmer (9), dat nu dus afzakte.

Dat Grou zo achterin bleef hangen, was misschien wel de grootste verrassing. Want Douwe Azn. Visser leek zijn mooi getrimde verlengde skûtsje er tot nog toe prachtig bij te hebben. Niet dus.

De nummers 1, 2 en 3 waren dus Sneek, Akkrum en Earnewâld. Een mooi trio voor het podium, maar er mochten na woensdag nog zeven wedstrijden gezeild worden.

Wedstrijdverslag door Klaas Jansma
Foto: Tom Coehoorn

 

Wedstrijduitslag van www.skutsjesilen.nl

  Schipper Plaats   Pt. Extra Pt.
1 Douwe Jzn. Visser Sneek 0.9 0
2 Pieter Ezn. Meeter Akkrum 2 0
3 Gerhard Pietersma Earnewâld 3 0
4 Sytze Brouwer Heerenveen 4 0
5 Albert Jzn. Visser Lemmer 5 0
6 Teake Klaas van der Meulen Woudsend 6 0
7 Auke de Groot Stavoren 7 0
8 Klaas Westerdijk Drachten 8 0
9 Johannes Hzn. Meeter Huizum 9 0
10 Willem Uzn. Zwaga Leeuwarden 10 0
11 Douwe Azn. Visser Grou 11 0
12 Jeroen Pietersma Drachten 12 0
13 Jaap Lzn. Zwaga Langweer 13 0

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.