Ontsnappen bij De Twirre

De creatieve timmerbaas annex kunstenaar Sietze Bruinsma uit Earnewâld en de techneut Louter van der Kolk uit Earnewâldhebben een spannende ‘escaperoom’ gemaakt met een skûtsje voor recreatiebedrijf ‘De Twirre’ in Earnewâld. Het leuke is dat eigenaren Judith en René Jansen er een schippersverhaal bij hebben bedacht van Jan en Sjut. Aan hen is in Earnewâld het minimuseum ‘It Kokelhûs’ gewijd. Het ontsnappingsavontuur begint dan ook in een stuk ruim, met een sleutel die je van een vastgemaakt touw af moet zien te krijgen.

Voor de liefhebbers is het extra bijzonder dat Jan en Sjut echte Earnewâldster mensen waren, namelijk Jan Piebes van den Berg (1876-1952) en Sjoerdtje Rienks van der Meer (1877-1955). Hij begon als schipper, maar werd scheerbaas, melkventer en mattenvlechter. Sjoerdtje had een kruidenierswinkeltje en herbergde af en toe ook wel toeristen. Haar broers waren Douwe en Hoite, die in 1901 eerste en tweede werden bij het skûtsjesilen in Earnewâld nadat ze Marten van der Zee uit Garyp bij de boei in de Langesleatten het riet in hadden gejaagd. Die werd daar toen zo woedend om dat hij in de Grêft de steven kapotvoer van Hoites Wartenser veersnik. Daarvoor moest hij zich later voor de rechter verantwoorden.

In 1957 werd ter uitvoering van Sjoerdtjes (‘Sjuts’) laatste wilbeschikking It Kokelhûs een museumpje. De Earnewâldsters, die net een dorpsskûtsje hadden gekocht, moesten zich ook hier mee zien te redden. Sietze Bruinsma’s vrouw Baukje (alias ‘de freule fan Dampo’) weet er als VVV-medewerker en beheerster van It Kokelhûs vrijwel alles van. Ze wil er samen met Klaas Jansma, die het verhaal van Jan en Sjut heeft ingekleurd en op de band laten opnemen, een boek over schrijven. De Earnewâldster skûtsjebemanning heeft de Escaperoof  al met schipper Gerhard Pietersma uitgeprobeerd, op zaterdagavond 22 juli.

Een mooie uitdrukking van Jan van den Berg luidt: ‘de wrâld is gjin  protteraai. Der is romte genôch om elkoar mis te rinnen.’   

 

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.