
‘Se moatte my hawwe. Dat wit ik 150 prosint seker’, zei Ulbe Zwaga van de Waaksdom na zijn prachtige IFKS-overzinning in de klasse A-groot op de Tsjûkemar. Het ging hem om het verloren protest bij Heeg. Terwijl alle skûtsjeliefhebbers genoten van zijn prachtige zege.
Vlak voor de start ging Ulbe Zwaga achter alles langs om van achter het startschip in het gaatje te duiken dat er bij de start onvermijdelijk viel. Het lukte hem, in enkele seconden. En kort daarna wist hij de voortdurend schiftende wind zo schitterend te peilen dat niemand meer bij de Z van de Waaksdom in de buurt kon komen.
Dat Ulbe Zwaga zou winnen, was na twee kruisrakken wel bekeken. Wie achter hem tweede werd, was veel inwikkelder. Er werd voortdurend om die positie gestreden tussen Jaap Hofstee, klassementsleider Sikke Heerschop, Walter de Vries en Froukje Osinga.
Even leek ook Floriaan Zwart zich met Jeroen de Vos zich in deze strijd te zullen mengen. Maar de eerste dreef in de eerste route door een van de gehate windschiftingen op de boei, zodat hij opnieuw rond moest. En de tweede wisselde twee uitstekende routes af met twee ronduit zwak gezeilde banen tussen hoge en lage ton. Ja, het was op de Tsjûkemar weer een op-en-delbaan, oftewel een gate. En dat zorgde in combinatie met de vele windschiftingen tussen noordwest en zuidwest voor een groot aantal wisselingen in het veld.
Verrassende volgorde
Het was wennen voor de schippers. Ineens ging de wind van west naar noordwest, zodat de bovenboei van het ene op het andere moment te bezeilen bleek. Ulbe Zwaga reageerde daarop met korte slagen stuur- en bakboord, zodat hij steeds de gunstigste wind kon vangen. Sikke Heerschop kroop bij de wind op, ten koste van veel van zijn concurrenten. Hij kon daardoor van een plekje in de middenmoot opklimmen naar de voorhoede.
Gerrit Huisman deed het met de Ut ‘e Striid ook heel aardig, terwijl hij toch na een valse start helemaal terug moest. Ton Brundel daarentegen verkeerde met zijn Lytse Lies voortdurend in de achterhoede. Daar hoorde hij evenmin als Geale Tadema, een andere verliezer. Nee, dit was immers het domein van Ron Syperda en Jilles Bandstra. Welnu, die kwamen er ook allebei terecht en zij zullen ook wel degraderen. Maar wie er vlak bij hen zeilden, was een verrassing. Nu eens niet Gerrit Huisman, die zich naar de middenmoot manoeuvreerde. Maar wel Merijn Olsthoorn, of Floriaan Zwart, of Ton Brundel.
De laatste twee kwamen in de eindfase nog wel naar voren, ten koste van Wytse Heerschop. De Dubaise schipper op de Woeste Oane had even vierde gelegen. In de eindfase moest hij knokken voor een twaalfde plek. Sneu, want volgend jaar wil hij op de Wylde Wytse van vader Sikke zeilen, die dan met een uit Engeland gehaald skûtsje moet meedoen, en nu op kop ligt in het klassement.
Boeien verhaald
Geregeld moesten de boeien verhaald worden. Tijdens de wedstrijd werd de bovenboei een eind naar het noorden getrokken, omdat het startschip niet verder naar het noorden kon. Zo bleef er een machtig mooi kruisrak in de wedstrijd, hoewel de wind lelijk huishield in de vloot.
In de eindfase kwam Walter de Vries dicht bij Sikke Heerschop. Die had de tweede plaats weer moeten overlaten aan Jaap Hofstee. Zij tweeën hielden de geregeld over stuurboord naar de bovenboei zeilende Froukje Osinga achter zich. Zo zakte de één naar achteren, terwijl de ander een plekje won. Het zorgde voor mooie strijd, waar helaas te weinig mensen getuige van waren.
Ondertussen sijpelden via de moderne media berichten door over een akelige brand op de Drie Gebroeders, het zo fraai op de tweede plek in de C-klasse zeilende skûtsje van Harmen Brouwer. Het vloog in brand. Twee fokken gingen verloren, een bemanningslid moest naar het ziekenhuis. Later zagen we schoonmaakbedrijf Sappé bij het getroffen schip. Oké, het was niet te vergelijken met de 42.000 dode kippen bij een grote brand in Niawier, maar ernstig was het wel. Harmen liet weten dat hij met desnoods vervangende fokken van Heerenveen de strijd wilde voortzetten. Ja, want hij ligt op promotie met het schip dat in de klasse A-groot thuishoort.
Even later liet winnaar Ulbe Zwaga voor Omrop Fryslân weten dat hij zich nog altijd genaaid voelt door het bij Heeg verloren protest. Hij gaf toen geen ruimte aan Froukje Osinga, maar maakte hij twee keer een fout? Volgens de umpire (scheidsrechter) wel, volgens Ulbe Zwaga zelf niet. Hij voelt zich genaaid, zei hij, door een iFKS-club die het op hem voorzien heeft. Het verhaal is bekend. In ieder geval zal Zwaga door de zege van woensdag waarschijnlijk niet degraderen, waar na een dnf en een diskwalificatie even voor gevreesd moest worden.
Uitslagen
Klasse A-Groot: 1. Ulbe Zwaga, Waaksdom; 2. Jaap Hofstee, ’t Swarte Wief; 3. Sikke Heerschop, Wylde Wytse; 4. Walter de Vries; 5. Froukje Osinga; 6. Jeroen de Vos; 7. Klaas Kuperus; 8. Geale Tadema; 9. Gerrit Huisman; 10. Ton Brundel; 11. Floriaan Zwart; 12. Wytse Heerschop; 13. Merijn Olsthoorn; 14. Arjen de Jong; 15. Ron Syperda; 16. Jilles Bandstra.
a-klein: 1. Andries Brouwer, De Reuzen; 2. Sander Meeter, Vriendschap; 3. Harmen van der Weiden, Eemlander; 4. Henk Frankena; 5. Martijn Kleintjes; 6. Age Bandstra; 7. Sikke Tichelaar; 8. Chris vd Berg; 9. Tsjibbe vd Veer; 10. Pieter Jansma; 11. Geale Postma; 12. Johannes de Vries; 13. Herke Boskma; 14. Jochem vd Vaart; 15. Hans Brakkee; 16. Bernd de Cneudt; 17. Koos van Drunen;
B-klasse: 1. Pieter-Jilles Tjoelker, Sterke Jerke; 2. Sijmen Kalsbeek, Raerder Roek; 3. Hartman Witteveen, Freonskip; 4. Sietse Broersma; 5. Wietse Bandstra; 6. Erik Jonker; 7. Daan van der Meer; 8. Rein Wiebe Leenstra; 9. Bas Krom; 10. Remy de Boer; 11. Thomas de Boer; 12. Jeroen Sijtsma; 13. Jan Overwijk; 14. Simon van der Lingen.
C-klasse: 1. Henk Regts, Grutte Pier; 2. Harmen Brouwer, de Drie Gebroeders; 3. Steven Zijsling, Striidber; 4. Mark de Koe; 5. Tim Roosgeurius; 6. Paul Wassink; 7. Jan van der Veen; 8. Kees van der Kooij; 9. Gerrit de Vries; 10. Bouke van der Vaart; 11. Alisa Stekelenburg; 12. Cees Riezebos; 13. Jelle Bekkema; 14. Jitske Visser; 15. Floris Bottema.