Noortje Goedhart en Kees Hermsen stoppen

Aan de vooravond van de IFKS 2017 hebben twee schippers uit de C-klasse besloten te stoppen als schipper. Daarmee verdwijnen 'De Yde' en de 'Ulbe Zwaga' uit de vloot.

Noortje Goedhart-Schwandt, schipper op ‘De Yde’, kwam op Facebook met een emotionele verklaring. Haar werk als KNO-arts laat het deze zomer niet toe om te zeilen, het zou de continuïteit van de zorg voor haar patiënten in gevaar brengen. Alles met elkaar trekt de Mantgumse de conclusie dat de verantwoordelijkheid van werk, jong gezin en het schipperschap niet langer te combineren valt. Goedhart stopt helemaal als schipper. Ze zeilde vijftien jaar mee in de vloot, waarvan de laatste vijf jaar als schipper. In 2015 promoveerde ze na een prachtige tweede plaats in de C-klasse. In 2016 degradeerde ze echter ook weer.

‘De Yde’ wordt naar alle waarschijnlijkheid van de hand gedaan. De ‘Stichting tot behoud van skûtsje De Yde’ heeft vooralsnog geen nieuwe schipper en staat dus open voor verkoop.

Halverwege juni was daar de mededeling van Kees Hermsen, sinds 1993 actief als schipper op de ‘Ulbe Zwaga’. Hermsen raakte om diverse redenen een groot deel van zijn bemanning kwijt. ‘Een ridder te voet en dus tijd voor bezinning,’ zoals de schipper het zelf noemt.

Hermsen legde als eerste heel uitgebreid de historie van zijn skûtsje vast en diende daarmee als voorbeeld voor het stamboek van Stichting Foar de Neiteam, zoals we dat nu kennen.

Ook staat hij bekend om z’n grote kennis van de regels en het nauwgezet bijhouden van de notulen van alle schippersvergaderingen. 

In zijn mail gaf Hermsen aan het skûtsje van de hand te doen, maar concrete actie heeft hij daarop nog niet ondernomen.

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.