Het Drachtster skûtsje ‘De Jonge Trijntje’ vaart sinds vandaag rond met een wel heel opvallend zeil. Dirk Huizinga ontwierp een motief voor het tuig passend bij het jaar van ‘De Stijl’, de abstracte kunstvorm zoals die onder meer door de oud-Drachtster architect Theo van Doesburg 100 jaar geleden werd beoefend.
Lastig was het wel, want het meest bekend van deze ‘kunst zonder inhoud’ zijn de harde kleuren en rechte vormen van Piet Mondriaan. Van Doesburg gebruikte in zijn glas-in-loodramen ook horizontale en verticale lijnen bij de figuren die maakte, maar als hij een arbeider ontwierp, deed hij dat met diagonale lijnen. Tekenend voor de werkende mens. Het tuig van een skûtsje bestaat echter uit driehoeken en vraagt dus om een compositie in diagonale lijnen. Deze combinatie van de kleurvlakken van Mondriaan en de diagonale lijnen van Van Doesburg heeft Huizinga daarom gebruikt om het tuig voor ‘De Jonge Trijntje’ passend te maken voor dit ‘De Stijl’-jaar in Drachten. Immers, een skûtsje is een werkschip?
Het vorig jaar gerestaureerde skûtsje is een opvallende verschijning op het water die watersporters er niet alleen aan herinnert dat Drachten veruit de grootste plaats is in het Friese merengebied, maar dat deze plaats bovendien gezegend is met een internationaal bekende culturele erfenis van Theo van Doesburg, die via Museum Dr8888 te bezoeken en te bezichtigen is.