IFKS Wedstrijdplaatsen

Donderdag 24 augustus wordt dit jaar het skûtsjesilen in Echtenerbrug gehouden. Dat ligt vlak bij Lemmer, maar vanwege de A6 moeten sommige schepen een heel eind om, over Scharsterbrug en Langweer. Daarom organiseren ze in Echtenerbrug er van alles bij om de vloot en het publiek maar aan en op de kade te krijgen.

Echtenerbrug oftewel Ychtenbrêge is vanaf 1860 uitgegroeid tot een bloeiende woon- en winkelkern. In die tijd werd de Veenpolder van Echten drooggelegd, waaraan ook Bantega (in 1947) zijn ontstaan dankte.

De IFKS-skûtsjes varen er al sinds 1990. In de afgelopen 26 jaar is het dorp ‘bij de brêge’ veel mooier en toeristischer geworden. Een jachthaven aan de zuidkant, kamperen aan de noordkant, een strandje in het noordwesten, fleurige horeca bij de brug. Je kunt er het hele jaar terecht voor vrolijkheid. Zelfs in winters, als er dan maar ijs ligt.

Twee jaar geleden is Echten grondig opgeknapt. Passanten kunnen er terecht in een mooie accommodatie die met de vv Delfstrahuizen wordt gedeeld. Maar er staat nog veel meer te gebeuren. Daarover praten dorp en ondernemers dit jaar, terwijl de Windgroep samen met de gemeente De Fryske Marren manmoedig pogingen doet om de geplande nieuwbouw langs het water te realiseren. Afstemming op Oosterzee, waar ze eerder ‘de mar’ hebben opgezocht, ligt dan voor de hand.

Om het skûtsjesilen te zien, kun je plaatsnemen op het royale parkeerterrein bij de brug in de A6 (via Joure, Lemmer of Oosterzee-Follega te bereiken). Ook vanaf de Echtense kant (gemaal!) is het altijd goed te zien.


Donderdag 24 augustus 2017 worden hier IFKS-wedstrijden georganiseerd.

C-klasse start om 9.15 uur.
C-klasse start om 11.00 uur.
a-klein start om 12.45 uur.
A-klasse start om 14.30 uur

Kanon Sloten

Tot 1984 was Sloten (‘Sleat’) een zelfstandige stad.
Het was de kleinste stad van Fryslân, bijna de kleinste van Nederland en van de wereld.
Door zijn ligging op de kruising van belangrijke water- en landwegen was dit een ideale sterkte om alle verkeer in de Zuidwesthoek in de gaten te houden.

Op de Sleattemermar zeilen de IFKS-skûtsjes al sinds 1983.
De mooiste taferelen hebben zich hier voorgedaan, veel schepen zijn er boven ondiepten omgeslagen omdat een zwaard niet snel genoeg werd opgetrokken.
Sinds jaar en dag wordt de prijsuitreiking bij Sloten opgefleurd met een machtig feest in de tent, vroeger in de Mallemok.

De winnaar van de dag mag dan het stadskanon afsteken om de vijand te laten weten dat Friezen niet met zich laten spotten.
Maar als de winnaar een Hollander is, dan is dat ook goed.
Daarnaast is Sloten natuurlijk ook een monumentale stad met heel goede horecagelegenheden en een prachtig fietsgebied in de omgeving.
En wist u dat hier de Ritsma’s vandaan kwamen?

 

Woensdag 23 augustus 2017 worden hier IFKS-wedstrijden georganiseerd.

C-klasse start om 9.15 uur.

B-klasse start om 11.00 uur

a-klein start om 12.45 uur.

A-klasse start om 14.30 uur.

Op dinsdag 22 augustus 2017 zeilen de IFKS-skûtsjes op de Hegemermar tussen Heeg en Yndyk, westelijk van Woudsend. Het is een goede traditie dat ’s avonds voor de prijsuitreiking in mfc It Heechhûs een lekkere portie nasi wordt geserveerd voor hongerige bemanningsleden en aanhang. Voor een klein bedragje zit je met grootheden als Ton Brundel en Froukje Osinga aan tafel.

Er is veel meer skûtsje-activiteit in Heeg, zelfs als we de verschillende schippersvergaderingen overslaan. Ieder jaar wordt de Slach om Heech weer georganiseerd, in verschillende klassen. Wat begon als een aardigheidje is een massaal spektakel geworden. Zo'n 80% van de IFKS-skûtsjes grijpt het trainingsweekend aan om eens te zien hoe de vlag erbij hangt. Met ruim vijftig skûtsjes is het dan wel eens wat krap op het wedstrijdwater, maar de goeie schippers kunnen daar enorm van genieten.

Traditiegetrouw zijn de slotwedstrijden van de IFKS ook in Heeg, opnieuw een mooi evenement. De Hegemer watersportvereniging heeft nu niet alleen meer de beschikking over een volwaardig dorpshuis om gasten te ontvangen. Ze heeft ook een eigen gebouw, dat met veel eigen inbreng tot stand is gekomen. Van hieruit wordt van alles georganiseerd, ook rond de aloude Tjottervloot. Vroeger was die van ‘heit Piersma’, zeiler, scheepsbouwer in hout en jeugdherbergvader. Studenten komen hier ook graag.

Met dit alles is Heeg, met dank aan Lieuwe Bergstra, goed op de zeilkaart gezet in de noordelijke watersportwereld. Dat is terecht, want het dorp benoorden de grote Fluezen ligt vlak langs de oude Middeleeuwse handelsroute die Vlaanderen met Denemarken verbond. In goede winters komt de Elfstedentocht er ook vlak langs, van IJlst naar Sloten. En ze hebben er een replica van een oude Ielaak, zoals die ooit met W.A. Visser naar Engeland voer met Friese paling in de bun.

In Heeg werkt Pier Piersma in hout. Er staan mooie recreatiebungalows en er is op een prachtige locatie een tehuis voor oude mensen, met peuteropvang en een poli voor de variatie. Verschillende bedrijven verhuren en verkopen er jachten en je kunt er lekker eten voor weinig geld.

Om de skûtsjes te zien, rijden liefhebbers naar het grote parkeerterrein bij de camping aan het water, vanuit de verte gemarkeerd door een hoog kunstwerk: een paling op een paal. Die ligt aan de zuidwestkant van het dorp, iets ten zuidoosten van de rondweg.

Maar op hoogtijdagen is het zeilen ook heel mooi vanaf Yndyk te zien. Meestal ligt er een lage ton vlak boven de wal.

 

Dinsdag 22 augustus 2017 worden hier IFKS-wedstrijden georganiseerd.

C-klasse start om 9.15 uur
B-klasse start om 11.00 uur
a-klein start om 12.45 uur
A-klasse start om 14.30 uur 

Het wordt er met harde wind wel eens afgelast, want Stavoren ligt op de kin van Fryslân. Maar als het er doorgaat, is het een van de mooiste, meest spectaculaire zeilerijen van de SKS en de IFKS. Want beide organisaties hebben er een eigen skûtsjedag. De SKS komt er in 2016 op zaterdag 12 augustus. De IFKS-vloot vult de ‘zee’ op maandag 21 augustus.

Heel vroeger was Staveren (Starum) een van de grootste handelssteden van de wereld. Dat kwam door alle verkeer tussen Vlaanderen, de Friese kusten en Denemarken, dat hier langs moest. Toen woonde hier ook een van de machtigste bisschoppen van de katholieke kerk, die opriep tot kruistochten.

Die oude glorie komt niet terug, maar Stavoren is wel een heel sympathieke skûtsjestad, waar je je op veel manieren kunt vermaken. Dat begint al met de reis ernaartoe. Op de fiets kom je over Koudum of Warns of uit It Heidenskip, de trein stopt vlak bij de havenkolk. Daar meert ook de veerboot af, die passagiers naar Enkhuizen brengt. Vandaar kunnen ze met de trein naar Amsterdam, kan het mooier?

Auto’s parkeer je makkelijk aan de zuid- en aan de noordkant, als je maar op tijd komt. En er zijn twee haveningangen. De nieuwste is recentelijk aanmerkelijk vergroot en verfraaid. Daarlangs kom je over de Moarre in Galamadammen, of je blijft gewoon in de nieuwe jachthaven buitengaats liggen. De noordelijke havenkom, de oude, is bij het Skûtsjesilen meestal wel vol genoeg.

En dan de zeildag zelf. Er zijn wel tien redenen om dan niet weg te gaan, maar gewoon in Stavoren te blijven. In De Kaap begint het feest met Rûtebesprek (SKS) en Palaver (IFKS), om resp. 11 en 8 uur. Als je erbij kunt, is dat iets om een keer mee te maken. Dan leer je misschien het verschil tussen ‘dik’ en ‘dun’ water. Het eerste wordt veroorzaakt door woelingen in het ‘seewetter’, waardoor er zand tussen de watermoleculen komt. Dat maakt het soortelijk gewicht groter en dempt de golfslag enigszins.

Vlak voor de dijk, waar je via speakers voortdurend op de hoogte wordt gehouden van ontwikkelingen in de strijd, ligt nog een bescheiden strandje. Lekker voor de kids, mooi om te pootjebaaien.

Ook in Stavoren zit goede horeca. Je kunt er een lekker visje eten dat helemaal is toebereid. Maar je kunt het ook oppeuzelen bij de zanglustige Doede Bleeker in de winkel (‘wat must it weze, un herinkie of un lekkerbekje?’) of in de viskraam achter de brug aan de noordkant, of de andere bij de sluis in het zuiden.

Stavoren heeft bij de SKS een eigen skûtsje met als zeilteken SWH van Súdwesthoeke. De fanatieke Auke de Groot hanteert met wisselend succes het helmhout. Hij wint wel eens een dagprijsje, maar moet nog doorbreken naar het grote werk. Jammer dat er in dit kleine stadje niet echt veel sponsoren zitten om af en toe een nieuwe tuigage te kopen.

 

En De Groot moet die sponsoren ook nog delen met de IFKS-skûtsjes die domicilie of relaties in Stavoren hebben. Daar zijn natuurlijk de Bandstra’s bij, voorheen helden van de IFKS en in een jonge gedaante met andere namen (Wietse, Jilles) strijdend aanwezig. En de student Daan van der Meer op de Singelier. De zeiltekens ST (Lonneke, Jilles Bandstra) en de vuurtoren (Singelier, Van der Meer) zijn wat dat betreft duidelijk genoeg.

 

Zaterdag 12 augustus 2017 wordt hier het SKS-skûtsjesilen gezeild

Maandag 21 augustus 2017 worden hier IFKS-wedstrijden georganiseerd.
C-klasse start om 9.15 uur
B-klasse start om 11.00 uur
a-klein start om 12.45 uur
A-klasse start om 14.30 uur

Lemmer

Qua aantal wedstrijden is Lemmer onbedreigd de grote kampioen van het Skûtsjesilen. Het begint al in de vroege zomer met drie dagen Lemmer Ahoy, waar deelnemers uit IFKS en SKS aan meedoen. En het stopt pas in oktober met de Friesehoek Race.

Daar tussenin zitten de hoogtijdagen van SKS en IFKS. De Ljouwerter en de Lemster dei van de SKS worden georganiseerd door de plaatselijke Watersportvereniging De Zevenwolden. Vaak is donderdag de grootste kanshebber voor de titel wel bekend. Die kan dan in Lemmer voorzichtig een feestje vieren.

De IFKS organiseert zelf de voorlaatste en laatste wedstrijd van de competitie in Lemmer. Dat is op vrijdag en zaterdag, en beide keren is het dan prettig druk op strand en dam, als het weer niet al te erg tegenzit.

Mede dankzij de watersport is Lemmer een fantastisch dorp om er bij het skûtsjesilen sfeer, vis en lekkere drankjes te proeven. De horeca is hier zeer gevarieerd en rijk voorzien. En van Kringloopwinkel tot luxe kledingzaak worden hier alle partijen naar behoren bediend.

Het Dok, tussen de Sylroede en de sluiskom, is de hele zomer door een druk bevaren water. Het verbindt de Grutte Brekken, eigenlijk het hele Friese merengebied, met de Iselmar. Lemsters noemen dat nog steeds ‘see’, een uiting van nostalgie, die hier bloeit.

Maar de nieuwe tijd is niet te keren, en dat willen ze in De Lemmer ook niet. Er zijn mensen die er elk jaar terugkomen, ook bij Glemmer Beach. Maar dat is weer een heel ander verhaal.


SKS – skûtsjesilen op woensdag 10 augustus en donderdag 11 augustus 2016,

IFKS – skûtsjesilen op vrijdag 19 en de finale op zaterdag 20 augustus 2016
C-klasse start om 9.15 uur
B-klasse start om 11.00 uur
a-klein start om 12.45 uur
A-klasse start om 14.30 uur

Voor een sfeervolle opening van het IFKS-skûtsjesilen staat Hindeloopen-Hielpen-Hylpen ook dit jaar garant. Dat zal zijn op zaterdag 19 augustus, de dag na de SKS-finale in Sneek. Maar ’s avonds daarvoor begint het al in De Foeke, het sfeervolle stadscentrum.

Zeker, Hindeloopen is een stad, al vinden ze het in Japan een van de mooiste ‘dorpen’ van Nederland, of zelfs Europa. Dat is afgelopen jaar uit de bus gekomen bij een rondvraag onder Japanse toeristen.

Zeker bij het Skûtsjesilen, dat op zaterdag zelf al om half negen met de eerste klassen begint, herken je de stadse allure. Dan is er langs de dijk een grote Streekmarkt met bijzondere (ambachts)producten. Veel klederdracht, mooie folklore, terwijl vlak over de dijk wel vier klassen om de hoogste eer strijden. Dat levert altijd weer prachtige beelden op. Tenzij het stormt natuurlijk, en hard regent. Maar dat is hier slechts zelden het geval.

Nog altijd kun je op wel vijf manieren in Hindeloopen komen. Met de boot is het mooiste vervoer, al is de haven aardig vol deze dagen; misschien heeft Skipsmaritiem nog plek. Heel populair is tegenwoordig de fiets, vanaf Workum, Koudum of Stavoren; over Molkwerum graag, ook zo’n pareltje. Steeds meer mensen wandelen. Als het eind te ver is, ligt vlakbij het station, twee kilometer achter de rollator, dan ben je er.

En dan is er nog het fossiele vervoer natuurlijk, met auto, motor, brommer en scooter, wel of niet geëlectrificeerd. Langs de noordkant is de dijk, voor auto’s een stuk afgesloten. In het zuidwesten is altijd volop parkeermogelijkheid. Dan kun je nog even heerlijk dwars door de stad dwalen, het Schaatsmuseum van de Bootsma’s bekijken of direct een duik nemen in de Iselmar, bij het oude monumentale strandpaviljoen of een stukje verderop.

 

Vrijdag 18 augustus om 20:00 uur aan de Havenkade vind de officiële opening plaats van het IFKS Kampioenschap skûtsjesilen.

 

Zaterdag 19 augustus beginnen hier de 1e IFKS-wedstrijden.

C-klasse start om 9.15 uur,
C-klasse start om 11.00 uur,
a-klein start om 12.45 uur en
A-klasse start om 14.30 uur

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.