Acht keer skûtsjes in Lemmer

Lemmer

Qua aantal wedstrijden is Lemmer onbedreigd de grote kampioen van het Skûtsjesilen. Het begint al in de vroege zomer met drie dagen Lemmer Ahoy, waar deelnemers uit IFKS en SKS aan meedoen. En het stopt pas in oktober met de Friesehoek Race.

Daar tussenin zitten de hoogtijdagen van SKS en IFKS. De Ljouwerter en de Lemster dei van de SKS worden georganiseerd door de plaatselijke Watersportvereniging De Zevenwolden. Vaak is donderdag de grootste kanshebber voor de titel wel bekend. Die kan dan in Lemmer voorzichtig een feestje vieren.

De IFKS organiseert zelf de voorlaatste en laatste wedstrijd van de competitie in Lemmer. Dat is op vrijdag en zaterdag, en beide keren is het dan prettig druk op strand en dam, als het weer niet al te erg tegenzit.

Mede dankzij de watersport is Lemmer een fantastisch dorp om er bij het skûtsjesilen sfeer, vis en lekkere drankjes te proeven. De horeca is hier zeer gevarieerd en rijk voorzien. En van Kringloopwinkel tot luxe kledingzaak worden hier alle partijen naar behoren bediend.

Het Dok, tussen de Sylroede en de sluiskom, is de hele zomer door een druk bevaren water. Het verbindt de Grutte Brekken, eigenlijk het hele Friese merengebied, met de Iselmar. Lemsters noemen dat nog steeds ‘see’, een uiting van nostalgie, die hier bloeit.

Maar de nieuwe tijd is niet te keren, en dat willen ze in De Lemmer ook niet. Er zijn mensen die er elk jaar terugkomen, ook bij Glemmer Beach. Maar dat is weer een heel ander verhaal.


SKS – skûtsjesilen op woensdag 10 augustus en donderdag 11 augustus 2016,

IFKS – skûtsjesilen op vrijdag 19 en de finale op zaterdag 20 augustus 2016
C-klasse start om 9.15 uur
B-klasse start om 11.00 uur
a-klein start om 12.45 uur
A-klasse start om 14.30 uur

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.