Heeg, centrum van de IFKS

Op dinsdag 22 augustus 2017 zeilen de IFKS-skûtsjes op de Hegemermar tussen Heeg en Yndyk, westelijk van Woudsend. Het is een goede traditie dat ’s avonds voor de prijsuitreiking in mfc It Heechhûs een lekkere portie nasi wordt geserveerd voor hongerige bemanningsleden en aanhang. Voor een klein bedragje zit je met grootheden als Ton Brundel en Froukje Osinga aan tafel.

Er is veel meer skûtsje-activiteit in Heeg, zelfs als we de verschillende schippersvergaderingen overslaan. Ieder jaar wordt de Slach om Heech weer georganiseerd, in verschillende klassen. Wat begon als een aardigheidje is een massaal spektakel geworden. Zo'n 80% van de IFKS-skûtsjes grijpt het trainingsweekend aan om eens te zien hoe de vlag erbij hangt. Met ruim vijftig skûtsjes is het dan wel eens wat krap op het wedstrijdwater, maar de goeie schippers kunnen daar enorm van genieten.

Traditiegetrouw zijn de slotwedstrijden van de IFKS ook in Heeg, opnieuw een mooi evenement. De Hegemer watersportvereniging heeft nu niet alleen meer de beschikking over een volwaardig dorpshuis om gasten te ontvangen. Ze heeft ook een eigen gebouw, dat met veel eigen inbreng tot stand is gekomen. Van hieruit wordt van alles georganiseerd, ook rond de aloude Tjottervloot. Vroeger was die van ‘heit Piersma’, zeiler, scheepsbouwer in hout en jeugdherbergvader. Studenten komen hier ook graag.

Met dit alles is Heeg, met dank aan Lieuwe Bergstra, goed op de zeilkaart gezet in de noordelijke watersportwereld. Dat is terecht, want het dorp benoorden de grote Fluezen ligt vlak langs de oude Middeleeuwse handelsroute die Vlaanderen met Denemarken verbond. In goede winters komt de Elfstedentocht er ook vlak langs, van IJlst naar Sloten. En ze hebben er een replica van een oude Ielaak, zoals die ooit met W.A. Visser naar Engeland voer met Friese paling in de bun.

In Heeg werkt Pier Piersma in hout. Er staan mooie recreatiebungalows en er is op een prachtige locatie een tehuis voor oude mensen, met peuteropvang en een poli voor de variatie. Verschillende bedrijven verhuren en verkopen er jachten en je kunt er lekker eten voor weinig geld.

Om de skûtsjes te zien, rijden liefhebbers naar het grote parkeerterrein bij de camping aan het water, vanuit de verte gemarkeerd door een hoog kunstwerk: een paling op een paal. Die ligt aan de zuidwestkant van het dorp, iets ten zuidoosten van de rondweg.

Maar op hoogtijdagen is het zeilen ook heel mooi vanaf Yndyk te zien. Meestal ligt er een lage ton vlak boven de wal.

 

Dinsdag 22 augustus 2017 worden hier IFKS-wedstrijden georganiseerd.

C-klasse start om 9.15 uur
B-klasse start om 11.00 uur
a-klein start om 12.45 uur
A-klasse start om 14.30 uur 

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.