Langweer: strand, Wielen en Vips

Langweer

Gezellig en druk, zijn de trefwoorden. Het watersportseizoen begint er vroeg in april, als Langweer een massaal skûtsjespektakel organiseert. Daar doet naast een grote vloot IFKS’ers van de SKS alleen het Langwarder skûtsje aan mee. Dat is zo geregeld en het moet vooral ook zo blijven.

Voor eigen publiek was het optreden van de Langwarder skûtsjeploeg jaren achtereen een bittere pil. Het ging niet goed, wie ze ook hadden als schipper. Nog een geluk dat de VIPs op het strand goed te eten en te drinken kregen. Want chauvinistische gevoelens kregen geen kans.

Ineens lijkt alles anders. Nadat Arend Wisse de Boer de oude ‘Twee Gebroeders’ van de Zwaga’s onderhanden heeft genomen en Johannes Meeter er met zijn bemanning op vaart, dringen ze door tot de top. Langweer won in juni 2015 de jubileumwedstrijd op eigen water. In juli werd het skûtsje met een minieme achterstand van 0,2 punten op Joure tweede in het SKS-klassement.

Langweer zelf is ook flink opgeknapt. Het strandje ligt er knap bij. Er staan mooie recreatiewoningen. En het water voor de deur is en wordt uitgediept tot een peil dat watersporters waarderen. Ze kunnen zo doorstomen naar de Tsjûkemar of de Snitser Mar, langs een westelijke en een oostelijke route.

En als je dat niet wilt? Dan blijf je toch gewoon lekker in de mooie jachthaven liggen, met dat kampeerterreintje erbij? Als het weer een beetje mee zit, lijkt de Hoofdstraat wel een stukje Costa Brava, en dan moet Boornzwaag nog komen.

Vlakbij kun je trouwens golfen, al jaren een populaire sport van Riemer en Annie van der Velde, die voor sc Heerenveen scouten. Dolf Collé woont er ook, de bestuursvoorzitter van Ajax. Hij heeft een mooie waterherberg overgenomen van relatievaarder Jan Heida. Oud-SKS-voorzitter Bouwe Westerdijk heeft er een bijdetijds wellness-resort. En Albert van Keimpema, die het Fries Journaal volschrijft, verkocht er zijn ouderlijke megaboerderij aan oud-minister en –cdk Ed Nijpels, die hem onlangs te koop zette. Even was het de duurste te koop staande woning van de provincie.

Zo is er in Langweer altijd wat te beleven.

Donderdag 4 augustus 2016 wordt hier het SKS-skûtsjesilen gezeild.